Nej, du ska inte kliva av på Järfälla station i framtiden, enligt Järfälla kommuns namnberedning. Foto: Mikael Andersson

Nya bud: "Barkarby station" kan bli kvar

Efter många om och men står nu kommunens namnberedning enig: Barkarby station ska inte byta namn till Järfälla.

  • Publicerad 10:25, 13 apr 2018

Senast i tisdags klubbade landstinget att Barkarby station skulle byta namn till Järfälla, när den nya tunnelbanan byggs ut till kommunen. Allt utifrån ett förslag från tjänstemän på Järfälla kommun, som också föreslår att pendelstationen byter namn (se faktaruta). Men nu kommer nya besked från lokalpolitikerna.

Moderaternas facebooksida meddelar partiet att en enig namnberedning har ställt sig bakom förslaget som Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har drivit – att inte byta namnet på stationen.

– Vi är väldigt glada, vi har fått en enorm respons från Järfällabor och Barkarbybor där man tycker det är viktigt att de olika pendeltågsstationerna ska heta som sitt geografiska läge. Nu får det faktiskt räcka med storhetsvansinne och fokus på att bygga mest och synas mest, säger oppositionsrådet Cecilia Löfgreen (M).

Dags för politikerna att ta beslut

De som har lagt fram förslaget till trafiknämnden i Stockholms läns landsting är tjänstemän på kommunstyrelseförvaltningen i Järfälla. Namnet Järfälla har föreslagits som ett tydligare namn än Barkarby "ur ett regionalt perspektiv".

Trafiknämnden klubbade igenom namnförslagen Barkarbystaden och Järfälla i tisdags, men frågan hade då inte varit uppe för politiskt beslut i Järfälla – något som kommunstyrelsen ordförande Claes Thunblad (S) förvånades över.

– Det jag har varit upprörd över är att moderaterna i landstinget sitter och klubbar beslut, som inte hanterats politiskt i kommunen. När vi fick besked att de skulle ta upp det i trafiknämnden så krävde jag direkt en politisk behandling av detta, säger Claes Thunblad.

Trafiknämnden följer kommunpolitiskt beslut

Moderaten Cecilia Löfgreen förespråkar att trafiknämndens förslag omprövas.

– Alla spårstationer i Järfälla har en geografisk koppling på sitt namn. Varför Barkarby station ska avvika från övriga stationer tycker vi är märkligt. Men det största problemet är att detta inte har beretts politiskt av de ytterst ansvariga tidigare, säger Cecilia Löfgreen.

– Moderaterna i Järfälla ägnar sig till att prata med sina kompisar i landstinget. Det blir väldigt mycket leksandlådenivå, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S) och fortsätter:

– Det här är en viktig fråga, därför har jag bett om tid att bereda den politiskt.

Det som nu återstår tills det slutgiltiga beslutet tas är att kommunstyrelsen och trafiknämnden ska ta ställning till namnberedningens enade förslag. Enligt Claes Thunblad har trafiknämnden varit tydliga med att man kommer att följa ett politiskt förhandlat förslag från Järfälla kommun.

– Den 23 april kommer jag att lägga fram ordförandeförslaget att fastställa namnberedningens förslag. Då förutsätter jag att Moderaterna i landstinget håller sitt ord och låter oss få ett namn som är politiskt berett, säger Claes Thunblad.

Det här har hänt i namnfrågan

Järfällas kommunstyrelseförvaltning har föreslagit att de två tunnelbanestationerna som ska placeras i Järfälla ska heta "Barkarbystaden" och "Järfälla", där namnet Järfälla skulle ersätta dagens Barkarby station. Då pendeltågsstationen ligger under Trafikverket måste den ansökan dock göras till Transportstyrelsen.

Trafiknämnden i Stockholms läns landsting fattade beslut i tisdags, den 10 april, om att anta de föreslagna namnen. Men i maj kommer de att ta ett nytt beslut, efter att Järfällas politiker har tagit ställning i namnfrågan.

På torsdagen enades namnberedningen i Järfälla kommun om att stationen inte ska byta namn.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Nyheter Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35