INTE GROP IGEN. Odenplan behöver inte grävas upp igen. Den gula linjen ska trafikera på samma spår som gröna. Foto: Linda Gren/ SLL

NYA BUD: Odenplan blir i-n-t-e ett byggkaos igen

Förändringar i tunnelbaneutbyggnaden gör att Odenplan inte behöver grävas upp igen.

  • Publicerad 15:49, 21 jun 2016

Odenplan blir inte uppgrävt igen

Idag presenterade förvaltningen för utbyggd tunnelbana senaste nytt om den planerade utbyggnaden av Stockholms tunnelbana.

Totalt snackas det om tio nya stationer och två mil nytt spår. Det visade sig dock att kostnaderna blev dyrare än beräknat. Ett sätt att skära i kostnaderna var att inte bygga en egen plattform åt den gula linjen på Odenplan.

Vad det innebär rent konkret? Odenplan kommer inte att grävas upp igen. Något som tidigare har sagts.

– Vi slipper göra Odenplan till en stor grop. Det kommer bli arbeten på plats, men vi gräver inte upp torget igen, säger Mårten Frumerie, chef för förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Ny gul linje

Samtidigt står det klart att den gula linjen förlängs söderut hela vägen från Arenastaden, via Odenplan till Farsta Strand och Skarpnäck.

Från Odenplan kopplas den in på gröna linjens spår. Och någon egen perrong eller plattform för gula linjen kommer alltså inte att byggas på Odenplan.

– Turtätheten kommer inte förändras på dagens gröna linje. Det positiva är att du nu kan åka från Farsta Strand eller Skarpnäck hela vägen till Arenastaden utan att byta, säger Marianne Dunér, kommunikationschef på förvaltning för utbyggd tunnelbana.

Inga uppgrävda gator

Arbetet med att bygga en ny plattform skulle också ha varit väldigt nära Gustav Vasa kyrka, men eftersom varken torget eller kringliggande gator kommer grävas så är det inte längre något som kommer ske.

– Det kommer att låta när vi spränger tunneln, men även om det inte blir helt störningsfritt kommer det garanterat bli mindre påverkan på området och de boende. Odenplan blir inte uppgrävt igen, säger Mårten Frumerie

Den planerade nya entrén vid Karlbergsvägen är borttagen ur planen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Misstänkt mordförsök i centrala Stockholm

Nyheter Man förd med ambulans till sjukhus En man har förts till sjukhus efter att ha blivit stucken med knivliknande föremål.fredag 14/12 20:05

Förseningar efter stort stopp på t-banans röda linjer

Nyheter Oregelbunden trafik Ett tidigare stopp på tunnelbanans båda röda linjer ger följdförseningar på fredagseftermiddagen.fredag 14/12 16:43