I höstas blev kamerorna försenade på grund av att valrörelsen behövde prioriteras. "Vi får vänta igen, jag blir faktiskt rosenrasande", sa kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) då. Foto: Claudio Britos

Nya budet: Botkyrka får kameror i höst

Det har skjutits upp många gånger. Nu ser det ut som om det blir kameror i norra Botkyrka till hösten. "Ha förtröstan. Vi kommer med kameror så fort vi kan", säger polisen.

  • Publicerad 11:28, 3 maj 2019

Botkyrka har varit lovade trygghetskameror länge. Första beskedet var att de skulle sättas upp i december 2017, sedan att de skulle komma under hösten 2018. Nu är det nya budet hösten 2019.

– Innan sommaren ska Södertälje få kameror och sedan är Botkyrka näst på tur. Jag hoppas att kamerorna kommer upp i Botkyrka under hösten, säger Stefan Singman på polisen i region Stockholm som ansvarar för polisens arbete med övervakningskameror.

Det handlar om runt 40 kameror som ska upp i anslutning till kollektivtrafiken vid Fittja, Hallunda, Norsborg och Alby centrum. Kommunen och lokalpolisens kartläggning är klar och nu väntar installation och uppkoppling, så snart kamerorna blir levererade.

Lång att-göra-lista

– Vi på den operativa sidan av polisen är klara, nu är vi är i händerna på våran it-avdelning. Och de har mycket på sin att-göra-lista, säger Stefan Singman.

Det handlar nämligen inte bara om att sätta upp kameror utan också om var bilderna som dessa kameror tar ska hamna. Det har byggts en stor serverhall vid polishuset på Kungsholmen och dit skickas alla bilder och filer, via polisens eget nät. Vill man sedan ha tillgång till bilderna kan man logga in från vilken polisstation som helst.

Den här nya plattformen har tagit längre tid än någon trott. 27 maj kommer en ny sektion för kamerabevakning och analys som kommer jobba med det på heltid och det hoppas polisen ska skynda på processen.

– Men sedan kan det hända att något som gör att vi tvingas prioritera om. Om UD bjuder in till stadsbesök så måste vi kameraövervaka det och det är ett par veckors jobb. Och det gör samma människor som jobbar med de långsiktiga kamerorna så då blir det förskjutet, säger Stefan Singman.

Botkyrkas övervakningskameror försenade – S kritiska

Kameror ska flytta på langarna i Botkyrka