Lasse Larne är tacksam för att ingen skadades i branden. Samtidigt är han väldigt orolig för var han ska ta vägen efter vräkningen. "Jag har bott här i tio år, jag vet inte vart jag ska flytta." Foto: Jannie Flodman

Nya budet: Rivningen av pirathamnen dröjer

Rivningen av oljepiren skulle ha påbörjats i början av september – men på grund av upphandlingar så kommer projektet att dröja. – Jag kan inte säga när upphandlingen är igång, säger Fabian Kjessler.

  • Publicerad 15:48, 16 aug 2019

Den 6 mars i år rapporterade SödermalmDirekt först om höstens kommande rivning av oljepiren i pirathamnen vid Årstaviken. Bortforslingen av de tjuvankrade båtarna skulle ske fram till 1 september, då staden kan sätta igång själva rivningen efter att fågelskyddet slutat gälla.

Båtarna har legat utan tillstånd vid en gammal oljepir i nästan tio år och det har varit många turer för att få bort båtarna. Nu är det klart att det kommer att dröja mer än en månad till innan båtarna kan forslas bort och rivningen kan påbörjas.

Fortsatt strul vid pirathamnen på Söder

– Både vi och Kronofogden har hållit på med en upphandling, och det hänger på deras upphandling när det kommer i gång, säger Fabian Kjessler, enhetschef för markförvaltningen i Stockholms stad.

Då ska de flytta

I går kom beskedet till de boende från Kronofogden: Om en dryg månad kommer de tvingas att flytta. Beskedet skakade båtägarna och i dag vaknade de av att det brann i en av båtarna. Lasse Larne bor i grannbåten:

– Vi mår bra, men han som bor i båten är mest chockad. Det var bara hans båt som skadades, den är totalförstörd nu. Hela överbyggnaden är borta, säger han.

Årstavikens pirater släpper inte hamnen

Lasse Larne har bott här sedan starten och är bedrövad över den stundande flytten.

– Egentligen är det bara jag som är fast boende här just nu. Jag har bott här i 10 år och vet inte riktigt vart jag ska flytta. Precis som vem som helst så vill jag också bo någonstans.

Vill inte ockupera

Tidigare har han hotat med att han ska ockupera piren för att motsätta sig vräkningen, men de planerna har han nu lagt på hyllan.

– Nä, det verkar inte för min frid. Vi kommer att flytta på oss. Vi blir väl tvungna att lägga oss vid sidan av någonstans som vi gör nu, vi har inget annat val.

Tjuvankrande Lasse välkomnar alla till "pirathamnen" på Södermalm

Båtens överdel totalförstördes i den kraftiga branden. Foto: Mikael Silfver/Läsarbild