Nöjd. Marcin Sosuowski tycker att jobbet har gått bra. Foto: Jonas Månsson

Nya ekarna på plats vid Ekerövägen

Fällningen av popplarna längs Ekerövägen väckte starka reaktioner i vintras. Nu har de ersatts med ekar. – Det är trevligare reaktioner när man planterar träd än när man fäller dem, säger arboristen Martin Lotsander.

  • Publicerad 01:15, 26 okt 2019

I vintras beslutade kommunen att de gamla popplarna vid Ekerövägen skulle tas bort. Bakgrunden var att länsstyrelsen bedömde att träden var i dåligt skick. Många Ekeröbor upprördes av beslutet och kommunen fick ta emot många arga synpunkter.

Nu har popplarna ersatts av ekar i stället.

– Ek har djupa rötter och blir ett stort träd med tiden medan popplar växer fort, har kort livstid och har ytliga rötter, säger Kersti Burm, utemiljöförvaltare på Ekerö kommun.

Att det dröjde till nu har sin förklaring, menar hon.

– Hösten är den bästa tiden för plantering av lövfällande växter. Varm mark och sval luft gör hösten till en utmärkt tid för plantering. Höstplantering ger det bästa resultatet. Det är fuktigt och plantan hinner rota sig innan vintern. När växtkraften avtagit och den börjat tappa lite blad då är det bra tid att plantera.

I vintras var ett gäng arborister från Svensk markservice på plats och när det var dags för plantering fick de komma tillbaka och avsluta jobbet.  

– Det är kul att få vara med och plantera nya när man har fällt de gamla träden. Så brukar det inte alltid vara, säger Martin Lotsander.

Kollegan Marcin Sosuwski tycker att arbetet har gått bra.   

– Vi älskar plantering och bryr oss om träden, säger han.

Uppdraget: Patrullera våra gator och torg

Nyheter Vi tog rygg på Vällingbypolisens nya tillskott I slutet av förra året gick polisen ut med att 150 nya aspiranter skulle anställas i Stockholm. Av dem började sex stycken i Vällingby. Så vad är det som får en att vilja ge sig ut på våra gator som...fredag 24/1 16:32

Experten om välfärdsmiljarderna: "Ingen långsiktig lösning"

Nyheter LISTA: Så mycket kan din kommun få I dagarna blev det känt att Sveriges kommuner och regioner kan få ett tillskott till välfärden. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges kommuner och regioner, förklarar vad tillskottet betyder för...fredag 24/1 11:46

Därför ändras sop-taxan för Ekerös villaägare

Nyheter Nya avgifter väcker frågor De nya priserna för sophantering har upprört en del villabor i Ekerö. För dyrt tycker vissa. Feltänkt, tycker andra.torsdag 23/1 16:10