Nya ekologiska matvarukedjan öppnar snart – ”Blir något helt nytt på den svenska marknaden”

I början av juni slår dörrarna upp till den 1 600 kvadratmeter stora ekologiska matbutiken ”Paradiset” i Stockholm. StockholmDirekt fick en första förhandstitt i lokalen.

  • Publicerad 10:23, 12 maj 2015

Vi kompromissar inte. Det som finns att handla här är bra grejer"

Som StockholmDirekt tidigare har berättat ska en ny ekologisk matvarukedja, Paradiset, lanseras i Sverige.

Den första butiken öppnar på Brännkyrkagatan 62, bakom Bysis torg på Södermalm. Trots att butikens båda våningar fortfarande ser ut som en stor byggarbetsplats är premiäröppningen bara några veckor bort.

– Tidsmässigt ligger vi bra till. Även om det ser stökigt ut så är det stora arbetet klart. Nu är det bara finliret kvar, säger Paradisets grundare och vd Johannes Cullberg.

Allt under samma tak

Johannes har planerat för den här sortens butik i två år och kompanjonen Henrik Strinning rekryterades i höstas. De förklarar det som en ”One Stop Shop”.

– I Sverige finns det idag ingen butik där du kan handla ekologiskt, utan att sedan behöva stödköpa varor i en annan butik. Hos oss kommer allt att finnas, till en rimlig prisnivå, säger Henrik Strinning.

Inspiration kommer från amerikanska Sprouts, The Fresh Market och Whole Foods, men även holländska Marqt och Bioplaza samt tyska Denn’s Biomarkt.

– Vi erbjuder färskvaror, kött, fisk, schampo, torrvaror, bröd. Ja allt du kan tänkas behöva. Sådana här kedjor finns utomlands, men den Skandinaviska marknaden ligger långt efter. Nu ändrar vi på det, säger Johannes.

Tusentals produkter

Butikslokalen känns minst sagt stor. Men det är också mycket som ska rymmas i den. Totalt blir det ett varusortiment med drygt 4 000 olika produkter fördelat på bland annat mejeri, torrvaror, deli, frys, hälsa och barnavdelning. Just nu är uppemot 80 procent av varorna ekologiska.

– Vissa eko-produkter är nästintill omöjligt att hitta. Då har vi istället satsat på lokalproducerade gårdar, som vi själva har besökt och kontrollerat, säger Henrik Strinning.

– Vi kompromissar inte. Det som finns att handla här är bra grejer. Du kommer till exempel aldrig att hitta några artificiella smakämnen eller färger här, säger Johannes Cullberg.

Öppnar om några veckor

I början av juni öppnar butiken. Sedan kommer fler Paradiset-butiker att öppna nästa år.

– Planen är tre nya butiker i Stockholm under nästa år. Sedan vill vi expandera till övriga städer i Sverige, säger Henrik Strinning.