ANNAN SIDA. Sida visade intresse för SEB:s tidigare kontor i Rissne, trots att regeringen beslutat att myndigheten skulle leta lokaler i Botkyrka kommun. Foto: Mostphotos

Nya fakta kring Sida-flytten

I flera år har det planerats för att Sida ska flytta sin verksamhet från Östermalm till Botkyrka. Men Sida har snarare visat intresse för lokaler i Sundbyberg, visar mejlkonversationer som Omvärlden begärt ut.

  • Publicerad 14:43, 15 sep 2020

Sidas flytt till Botkyrka har varit en segdragen historia. Allt började i januari 2018, då regeringen beslutade att Sida skulle flytta sitt kontor från Valhallavägen på Östermalm till Botkyrka. Detta för att man ville ”stärka storstädernas ytterområden och bidra till det lokala samhällets dynamik och attraktivitet”.

Men nu står det klart att Sida, trots regeringsbeslutet, letade lokaler i Sundbyberg. Detta kan nätmagasinet OmVärlden avslöja efter att ha begärt ut mejlkonversationer från Sida.

Enligt OmVärlden hade Sida redan i oktober 2018 kontakt med ett av världens största bolag för fastighetsrådgivning, Cushman & Wakefield, som tipsade Sida om att SEB:s tidigare lokaler i Rissne, Bankhus 90, kunde vara ett passande alternativ.

”Sida behöver kanske be om nya eller utökade direktiv från regeringen för att kunna besluta om en flytt till någon annan plats än Botkyrka, men det skulle kunna vara värt att överväga”, skriver Cushman & Wakefield till Sidas överdirektör Marie Ottosson i ett mejl enligt OmVärlden.

Huddinge ger sig in i dragkampen om Sida

Även i december 2019 mejlades det, något som ledde till minst fyra möten mellan bolaget och Sida. Det sista mötet ägde rum dagen efter att regeringen utvidgade Sidas uppdrag till att leta lokaler i även andra kommuner i Stockholms län.

Sida-anställda vill inte till Botkyrka

När Sida gjorde en medarbetarundersökning i fjol svarade 25 procent att de tänkte säga upp sig om det blev en flytt till Botkyrka.

Östlin (S) riktar syrlig kritik mot Sida

Vad händer nu

✓  Besked om flytten ska lämnas i oktober i år.

✓ Hyresavtalet för lokalerna på Valhallavägen går ut 30 juni 2022.