Nyinflyttade. Ahliman Huseyni och Nadia El-Matni har inte bott i Täby innan, men läget och de nyproduktion gjorde att de valde att flytta. Foto: Maria Svensson

Nya familjer i hyreshuset i Hägernäs

Många har säkert gått förbi byggarbetsplatsen i Hägernäs under det senaste året. Nu flyttar de sista hyresgästerna in i nybyggda Spaken i Hägernäs. Vi plingade på för att se vad de nya Täbyborna tycker om området.

  • Publicerad 17:02, 1 mar 2019

Nu står det helt klart – hyreshuset Spaken på Sjöflygvägen i Hägernäs. De 136 hyreslägenheterna är fördelade på sju trapphus på adressen. De första "Spakenborna" flyttade in redan i somras – och i veckan flyttar de sista personerna in i huset.

När Täby Nyheter kommer på besök är det en lugn stämning i trapphuset. Några byggarbetare arbetar på gatan utanför och två städare sopar upp det sista byggdammet i ett av trapphusen. I en tvåa i ett av husen bor Ahliman Huseyni och Nadia El-Matni. De har tidigare bott i Skärholmen, men i september förra året fick de ett förstahandskontrakt i Spaken och de tvekade inte på att flytta in.

– Det känns jättekul. Det var väldigt skönt att vi fick flytta in i en nyproducerad lägenhet, säger Ahliman Huseyni.

Alla lägenheter har öppen planlösning och varierar från ett till fem rum. Att det nu satsas på hyreslägenheter i området ser Ahliman Huseyni som positivt.

– Det känns som att det blir en annan målgrupp här och jag tror att det är viktigt att det blir ett mer blandat området, säger han.

JM har under flera år satsat mycket på Hägernäs stand och byggt nästintill uteslutande nya bostadsrätter i området. Hyreshuset vid Sjöflygvägen blir deras tredje projekt med hyresrätter, enligt Martin Fogel, projektledare på JM.

Det sedan JM 2013 tog ett internt beslut att de även skulle bygga och förvalta hyresrätter.

– Blandning är alltid bra för det ökar mångfalden i ett område, och det behövs hyresrätter i nästan hela landet, säger Martin Fogel.

Bo större. Kekele Asgari och Shiva Abedi har nyss fått en till familjemedlem, de var en av anledningarna till att de valde att flytta till Täby. Foto: Maria Svensson

Vatten. Utsikten från balkongen från de övre lägenheterna, mellan husen blickar man ut mot Hägernäs strand och Värtan.

Svårt att få förstahandskontrakt

Några våningar upp med hissen bor Mira Stenius med man och barn i en trea. De hade inga kopplingar till Täby sedan tidigare, men såg möjligheten att flytta till större. Hon sitter i soffan men sin nyfödda son.

– Vi har bott inne i stan tidigare men min man stod i kö. Det är så svårt att få ett förstahandskontrakt så vi blev väldigt glada över att vi fick en trea. Trots att det är höga hyror här så är de lägre jämfört med andra ställen, säger hon.

Efter påsk kommer JM att vara klar med innergården och kommunen kommer lägga sista asfalten på Sjöflygvägen.

Fördelarna med Hägernäs, enligt Mira Stenius, är närheten till vattnet och till förskolan som ligger precis bredvid. Men hon tycker att kollektivtrafiken till området måste bli bättre.

– Vi ska skaffa bil nu för det är för svårt utan. Bussarna går en gång i timman på helgerna och det är för lite. Men det väger upp av att det ligger förskola och vatten i närheten, säger hon.

De sju olika husen har en färggrann kulör. Man märker att flera är nyinflyttade då vissa balkonger är fulla med flyttlådor. Foto: Maria Svensson

Baksidan av huset är ännu inte klart. Foto: Maria Svensson

Man föll ut ur fönster på särskilt boende i Täby

Nyheter "En otäck händelse" En man bröt foten efter ett fall från ett fönster på ett särskilt boende i Täby. Nu har boendet gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.tisdag 21/5 16:51

Alexander från Danderyd ska snacka ledarskap med FN

Nyheter Vill påverka världen positivt 16-årige Alexander Westford från Danderyd ska åka till Washington för en internationell konferens om ledarskap. En av dem han ska träffa är FN:s generalsekreterare.tisdag 21/5 11:39
Stockholm Direkt