Nya förskolan invigd

I veckan invigdes de nya förskolelokalerna i Örsundsbro. En av många invigningar i Enköping de kommande åren.

  • Publicerad 11:02, 7 sep 2020

Nu är den på plats och vi är jätteglada över det.

Förskolebyggena innanför Enköpings kommungränser duggar tätt i år. Just nu byggs nya förskolor på Korsängen, i Hummelsta, i Bahcostaden och i Grillby. Sedan så ska en ny förskola stå klar i Skolsta 2022.

– Enköping tillhör en av de starkast växande kommunerna i Sverige. Och då behöver vi en infrastruktur som gör att vi faktiskt har möjlighet att växa, säger Mats Flodin, utbildningsnämndens ordförande.

Alldeles nyligen fick förskolan i Örsundsbro helt nya lokaler. Barnen och personalen på förskolan har varit på plats sedan terminsstarten. Men i tisdags hölls en coronaanpassad ceremoni för att uppmärksamma att den nya förskolan är på plats.

– Jag började min tjänst i Enköpings kommun och Örsundsbro förskola för exakt två år sedan. Då hade det pratats om att det skulle byggas en ny förskola i Örsundsbro. Men då sa folk till mig att ”det har det pratats om i flera år, det kommer aldrig att hända”. Men sen tog det bara en månad innan det blev klart att det faktiskt skulle bli så. Nu är den på plats och vi är jätteglada över det, sade Anna-Maria Winther i sitt tal vid invigningsceremonin.

Den nya förskolan som byggts ett stenkast från den gamla ger Örsundsbro förskola en chans att växa från 120 barn till 160 barn.

– Den gamla förskolan var väldigt sliten, så det var svårt att komma upp i 120 barn och få det att fungera. De nya lokalerna ger oss mycket större möjligheter att jobba med små barngrupper men ändå kunna samarbeta med många vuxna. Flexibiliteten är mycket större än tidigare, säger Anna-Maria Winther.

Hur har ni haft det under byggtiden?

– Vi har ju haft verksamheten precis bredvid. Så vi har följt bygget i realtid. Det har gått bra. Visst har det varit perioder där det stökat med pålning och så. Men det har förvånansvärt bra, säger hon.

1-procents­regeln

Sedan 2001 lägger Enköpings kommun en procent av byggbudgeten, vid alla nybyggen eller ombyggnader, på konst.

Till Örsundsbro förskola har konstnären Mikael Åbe rg skapat konstverk som placerats utomhus, på förskolans gård. Totalt tre skulpturer.

De är på jakt efter att hjälpa fler

Nyheter Med 200 000 kronor i kassan vill den nystartade föreningen Victoria göra gott. – Vi vill att alla ska ges samma chans i livet att utvecklas till sitt allra bästa jag, säger Arne Wåhlstedt, ordförande.fredag 18/9 11:42

Stöld på ICA Maxi funkar inte

Nyheter Två stölder kunde avslöjas på ICA Maxi under torsdagen. I båda fallen var det vuxna personer som försökte ta med sig varor utan att betala – men som upptäcktes och stoppades då de gick ut.fredag 18/9 10:33