FÖRSLAG. Arkitekten och lokalbon Ulf Mejergren tycker staden borde bygga ett kallbadhus vid Hornsberg. Foto: UMA, Ulf Mejergren Architects

Nya förslaget: Kallbadhus vid Hornsberg

Bastu med bad i ett sprillans kallbadhus. Det hoppas arkitekten, och Hornsbergsbon, Ulf Mejergren ska få området att leva upp mer även vintertid.

  • Publicerad 20:00, 28 jan 2020

Den senaste tiden har det poppat upp flera förslag om såväl fler bastumöjligheter som nya kallbadhus i Stockholm. I Hornsberg vill Ulf Mejergren förena både och med sitt förslag om ett kallbadhus vid kajen.

SD vill bygga kopia av klassiskt kallbadhus

VISIONEN. I mitten finns möjligheten till ett dopp i mer stillhet. Foto: UMA, Ulf Mejergren Architects

Hornsberg var ett av förslagen för den så omskrivna ”badringen”, kallbadhuset som 2007 först föreslogs ligga i Riddarfjärden. Det blev inget av planerna då. Men nu tror Ulf att tiden är mer mogen.

– Nu har området satt sig och man vet strukturen och vad som funkar. Badringen var ganska flashig och stor. Det här är en mindre, mer småskalig variant som passar bättre med Stockholms vattenspegel. Den är bogserbar också så man kan testa olika platser för att se hur den nyttjas.

Ulf har även tagit fram skisser hur det kan se ut vid Riddarholmskajen, en plats där även Sverigedemokraterna vill se ett kallbadhus. Foto: UMA, Ulf Mejergren Architects

Så här skulle vyn från kallbadhuset se ut där. Foto: UMA, Ulf Mejergren Architects

Förutom bastu och omklädningsrum är det en öppning i mitten av kallbadhuset för mer lugna bad.

– Dels är det en plats för stillhet, dels blir det som en liten pool och på vintern kan den hållas isfri så det nästan blir som att bada i en vak. Hornsberg är populärt sommartid, men på vintrarna är det väldigt lugnt. Det här skulle kunna bibehålla intresset under hela året, säger Ulf.

Han har tidigare uppmärksammats för olika förslag, bland annat golf i Rålis, isklättring i Fredhäll, ekologisk mossgraffiti i Hornsberg och en pool över Stadsgården.

Men inget förslag har blivit så uppmärksammat som det med en pool på katedralen Notre-Dames tak efter branden som blev viral världen över. Några liknande reaktioner väntar han sig inte riktigt nu.

– Ha ha, vi får se om New York Times hör av sig,… nej men kanske på lokal nivå. Det är fortfarande folk som hör av sig om det förslaget, för någon vecka sedan var det en av Japans största tv-kanaler. Det förslaget och nyheten dör aldrig ut.

VIRALT. Förslaget med en pool på taket av katedralen i Notre-Dame har spridits världen över. I julas gjorde Ulf Mejergren även en version med en skridskobana. Foto: UMA, Ulf Mejergren Architects

Ulf om förslaget

"Kallbadhus är en perfekt typologi för Stockholm och kallbadandets många positiva effekter är väldokumenterade, såsom minskad trötthet, bättre humör och lättare att hantera stress. Låter som en perfekt cocktail för den typiska småbarnsfamiljen vid Hornsberg."