Vid årsskiftet stängs Gokartbanan i Stäket, något Liberalerna vill stoppa. Foto: Mikael Andersson

Nya förslaget om att behålla gokarten i Stäket

En dryg månad innan det är tänkt att Gokartbanan i Stäket ska stängas för gott kommer nu Liberalerna med ännu ett inspel. Partiet vill att Järfälla kommun tar över markarrendet under ett års tid och låter motorklubben få vara kvar.

  • Publicerad 16:30, 15 nov 2017

Anledningen är att Liberalerna vill utreda frågan om hur Gokartbanan, som legat på platsen sedan 1982, påverkar djurlivet. Den styrande koalitionen (S, C och MP) har argumenterat att banan bör stängas för att man vill värna Järvakilen, grönområdet bland annat går genom Järfälla.

Men Liberalernas gruppledare Nikoletta Jozsa menar att det är oklart om det behövs.

– Vi har fått signaler från annat håll om att djuren förmodligen inte störs, att de vant sig. Och om nu Sollentuna häradsallmänning (som äger marken, reds anm) hyr ut till logistikföretag i stället som det varit tal om, så lär det störa minst lika mycket, säger hon.

Därför lägger Liberalerna en motion till fullmäktige nästa vecka där man förslår att kommunen tar över arrendet under 2018 och samtidigt utreder hur banan påverkar djurlivet.

– Det har gått troll i den här frågan. Vi vill veta vad som stämmer. Under tiden bör de få vara kvar, säger Nikoletta Jozsa.

Eftersom häradsallmänningen gjort klart att man vill öka sina intäkter föreslår L att man avsätter två miljoner för arrendet, betydligt mer än de 400 000 kronor som motorklubben betalt. På sikt vill partiet att kommunen köper loss marken och själva hyr ut den till motorklubben.

Men det är inte aktuellt, menar kommunstyrelsens ordförande Claes Thunblad (S).

– Liberalerna föreslår detta som enskilt parti så jag kan inte se att det finns stöd ens bland de andra oppositionspartierna. Eftersom häradsallmänningen inte förlängt arrendet med motorklubben vill vi stärka den gröna kilen, vilket är i enlighet med den regionala utvecklingsplanen som alla Stockholmskommuner står bakom, säger han.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Nyheter Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35