PG Nilsson och Ulf Maxe presenterade under måndagen ett nytt förslag på hur Sturegallerian kan göras om utan omfattande rivningar. Foto: Michael Toll

Nya förslaget: "Så kan Sturekvarteret byggas om – utan massrivningar"

I sista minuten presenterar nu representanter från ”Stoppa Stureplanerna” ett nytt förslag på hur Sturegallerian kan byggas om.

  • Publicerad 16:11, 19 jun 2017

Det är uppenbart att man inte behöver riva hela insidan av Sturegallerian för att få till det här

Som vi skrivit mycket om tidigare planeras det göras en rejäl uppgradering och renovering av Sturekvarteren.

NYA BILDER: Så vill Abu Dhabi-bolaget bygga om Stureplan

Fastighetsägaren Abu Dhabi Investment Authority, ADIA, vill bygga om stora delar av kvarteret. Förslaget är nu ute på samråd och har fått rekordmånga synpunkter vilket gjort att samrådstiden förlängts.

Efter stora protester – mer tid att tycka till om nya Stureplan

Samtidigt presenterade idag Svenska Brasserier (Taverna Brillo, Sturehof, Riche etc) och arkitektbyrån Koncept ett helt nytt förslag på hur renoveringen bör göras.

Deras slutsats: Renoveringen går att genomföra i BETYDLIGT mindre skala, samtidigt som slutresultatet blir exakt detsamma.

– Vi ser det här som ett Stockholmsvänligt förslag. Vi förstår inte varför man vill göra så oerhört mycket när man i själva fallet åstadkommer samma effekt med betydligt mindre arbete, säger Ulf Maxe, grundare Koncept Stockholm.

Krogstriden om nya Stureplan – två imperier på varsin sida

Han har granskat stadsbyggnadskontorets förslag och kommit fram till fem punkter som är centrala.

1. En mer öppen och galleria

2. Tunnelbaneuppgång inne i Sturegallerian

3. Fler bostäder

4. Nytt hotell (Humlegårdsgatan)

5. Ny kontorsentré från Stureplan

Enligt Maxe är slutmålet helt korrekt. Däremot är vägen dit allt annat än väl genomtänkt.

– Vi är övertygade om att allt det här går att få till, men utan att behöva genomföra massrivningar av kvarteret, säger Ulf Maxe.

Stadsbyggnadskontoret föreslår att 49 546 kvadratmeter ska rivas. Svenska brasserier och Koncept anser att samma effekt uppnås av att "bara" 20 476 kvadratmeter rivs. Foto: Arkitektbyrån Koncept

Istället för att 50 000 kvadratmeter ska göras om landar man istället på 20 000 kvadratmeter. Det som dock får stryka på foten är parkeringshuset vid Grev Turegatan samt Obaren.

– Stadsbyggnadskontoret har på många sätt gjort ett jättebra jobb. Men det är uppenbart att man inte behöver riva hela insidan av Sturegallerian för att få till det här, säger PG Nilsson ägare av Sturehof och grundare av Svenska brasserier.

Förslaget ska nu skickas in som ett remissyttrande till det förslag som nu är ute på samråd.

StockholmDirekt har sökt stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) men har ännu inte fått någon återkoppling.