Stjärnkock. Björn Frantzén. Astoriahuset börjar närma sig inflyttning. Målet är november för den nya Frantzén-krogen som ska öppna i gamla bion. Foto: Frantzén Group/Eva Tonström

Nya Frantzén i Astoria kan öppna till hösten

Entrén till den gamla biografen Astoria har snyggats till. Men än så länge täcker byggpapp fönstren till lyxkrögaren Björn Frantzéns senaste storsatsning: Ett New York-inspirerat brasserie.

  • Publicerad 15:53, 6 aug 2020

Björn Frantzén nya brasserie i gamla Astoria-biografen på Nybrogatan 15 skulle öppna i mitten av 2020, enligt vad som tidigare kommunicerats. Nu meddelar Frantzén group att målet är i mitten av november.

– Men det är inte skrivet i sten, allt beror på hur coronasituationen utvecklar sig, säger Carl Frosterud, general manager på den flerfaldigt Michelin-belönade restaurangen Frantzén.

”Ett powerbrasserie”

Den nya restaurangen i gamla Astoria-biografen ska bli Frantzén-gruppens tredje i Stockholm. Förutom flaggskeppet driver de också Bobergs matsal i NK.

– Björn kallar konceptet ett New York-inspirerat powerbrasserie. Det ska vara en stor restaurang, stor cocktailbar, loungdel och en liten mindre restaurang, en bakficka, tänk Milles på Strandvägen, förklarar Carl Frosterud.

Lyxrestaurangen Frantzén har klarat sig relativt väl under krisen, berättar han. Den 16 september kör de för fullt igen efter att ha dragit ner något på öppettiderna.

– Från början var det tufft, när alla internationella bokningar försvann. Men sedan har det varit ett stort lokalt intresse med många som passat på när det funnits plats. Bobergs har däremot varit hårt drabbat, liksom hela NK.

Stor restaurering

Astoria-huset har de senaste åren genomgått en stor restaurering där delar av huset har rivits för att sedan byggas upp på nytt. Den nya delen av byggnaden ska bli kontor.

Frantzén ska hålla ett ledningsmöte senare i månaden. Målet är att då fatta ett mer slutgiltigt beslut om öppningen.

Rättelse: I en tidigare version skrev vi att coronapandemin tvingade fastighetsägaren Humlegården att slå av på byggtakten. Det menar nu Frantzén group och Humlegården inte stämmer. Bygget ska aldrig ha avstannat, utan går enligt dem enligt plan.

Astoriahuset

Byggdes 1873. 2018 utförde fastighetsägaren Humlegården en kritiserad rivning av flygeldelen, för att sedan uppföra ett nytt kontorshus på platsen.

Den del av huset som vetter ut mot gatan bevarades, restaurerades och har fått en tillbyggnad.