Förändringsprocess. Louisa Åkerfeldt från Stockholms hamnar framför containerterminalen som ska flyttas till Nynäshamn. Foto: Jannie Flodman

Nya Frihamnen ska leva dygnet runt

Frihamnen fyller 100 år, vilket firas med stor fest 21 september. Det blir också startskottet för den förvandling som väntar för området i Norra Djurgårdsstaden.

  • Publicerad 19:01, 20 aug 2019

– Vi vill att det ska vara en unik plats som attraherar både stockholmare och passagerare.

Orden kommer från Louisa Åkerfeldt, affärs- och fastighetsutvecklare på Stockholms hamnar. Vi befinner oss i ett av bolagets mötesrum och pratar om hur Frihamnen ska utvecklas från industriområde till en välkomnande mötesplats för både stockholmare och kryssningsresenärer. Ungefär hälften av de internationella kryssningsfartyg som kommer till Stockholm varje år anländer trots allt till Frihamnen.

– Vi vill att man som resenär tycker det är trevligt att komma hit och då är den publika delen viktig. Kryssningsresenärerna ser annorlunda ut i dag mot förr då man kanske stannade ett par timmar i en stad. Numera är det fler som stannar längre och då vill vi kunna erbjuda en levande hamn med olika verksamheter, säger hon.

Nytt kreativt center öppnar i Frihamnen

Sedan tidigare finns bryggeriet Stockholm Brewing Co och restaurangen Farm i ett av tegelhusen i området. Och i höstas flyttade även kreativa centret Blivande och Noden, ett community för ideellt kunskapsutbyte, in på Södra Hamnvägen. Nu är tanken att det ska komma betydligt mer. Bland annat finns det stora planer Banan-Kompaniets byggnad, ett hus som restes redan 1928 och som i dag rymmer mogningslager för bananstockar.

Nu ska Stockholm leva dygnet runt

Nu är tanken istället att det ska bli en enorm klubblokal. Kontakt har tagits med en klubbaktör och samtal pågår för fullt.

– Vi vill ha det ska finnas liv i huset dygnet runt och att det även erbjuder ett annat kulturutbud utöver klubbdelen. Det är ett väldigt stort hus så tanken är att kunna avgränsa det så att olika typer av klubbar och aktiviteter kan pågå samtidigt, säger Louisa Åkerfeldt och tillägger att de publika verksamheterna bidrar till att skapa trygghet i ett område där det även ska byggas en hel del bostäder.

– Men det är en lång process, konstaterar hon.

Är det här Stockholms nya svar på Brooklyn?

2022 ska förhoppningsvis den nya klubben finnas på plats och vad gäller tidsperspektivet för området hinner det antagligen bli 2030 innan bitarna fallit på plats. Framför allt ska containerterminalen flyttas till nya hamnen som byggs i Norvik, norr om Nynäshamn och först därefter kan industrimarken omvandlas till exploateringsbar mark.

Men för den som redan nu vill få en liten föraning av områdets förvandling så ges det möjlighet i samband med 100-årsfirandet den 21 september. Under en dag ska hela frihamnen vara exakt det som den en gång ska bli. Nämligen en mötesplats för hela Stockholm.

– Det som kommer ske är en utveckling för livet, tryggheten och att folk ska kunna verka i området, säger Louisa Åkerfeldt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Oktoberfest. Här blir det stor ölfest den 21 september. Foto: Jannie Flodman

Banan-Kompaniet. Här ska det blir stor klubb i framtiden. Foto: Jannie Flodman

Fest i Frihamnen

Containertorg med aktiviteter och konst

Stockholm Brewing Co har oktoberfest

Magasin III öppnar tillfälligt för en exklusiv titt på ett verk ur samlingen

Stockholms stad berättar om stadsutvecklingsprojektet Norra Djurgårdsstaden, visar bi-odling och exempel på stadsodling

Independent kostym visar upp sitt kostymförråd

Fotoutställningar och hamnvandringar med historiskt perspektiv

Stadsmuseet håller stadsvandring om historian och berättar om invandrande växter som följt med fartyg och tåg

Svävarrace för barn

Skateboardramp med instruktör och chans att prova på

DJ-kollektivet Sugarcane

Fartyget M/S Rödlöga trafikerar Nybrokajen-Frihamnen klockan 15-19. Turerna är gratis.

Festen pågår 21 september klockan 15-23, Oktoberfest fortsätter dock ytterligare två timmar.

Visa merVisa mindre