Många är missnöjda med de nya fasaderna och tycker att de gamla är mycket finare. Foto: Ellinor Prawitz

Nya "fula" fasaden i Vällingby får kritik från flera håll

Fasadrenoveringen av Svenska Bostäders 1950-talshus i Vällingby faller inte alla i smaken. Inte ens Svenska Bostäder själva verkar helt nöjda. "Den är ju ganska kall", säger fastighetsingenjör Hans Nordin.

  • Publicerad 11:48, 12 apr 2016

Den här är ju ganska kall som den ser ut nu men vi fullföljer ändå pilotprojektet. Sen får vi göra en utvärdering, men jag tror knappast att det kommer bli nåt mer sånt här.

Gamla gula tegelplattor med bruna och röda inslag ersätts med nya i en enhetlig gul ton på tegelhusen på Vällingbyvägen. En fasadförändring som inte alla hurrar över.

– Jag och andra som lämnar barn på Vällingbyskolan och går förbi där varje dag undrar vad det är frågan om. Man förstör ju kulturhistoriska värden. Det är intressant att detta sker i skuggan av den hyllade renoveringen av Trappan i Vällingby som också ägs av Svenska Bostäder. De har ju gjort mycket gott, men det här är en förfulning, säger en boende i området.

Inga fler renoveringar

På det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder verkar man inte heller helt nöjd med resultatet.

Vi har ett problem med värme- och energiförluster med de gamla tegelfasaderna. Då hittade vi denna lösning. Vi fick bygglov och så gjorde vi ett pilotprojekt för Vällingbyvägen 99-123, säger Hans Nordin, fastighetsingenjör på Svenska Bostäder och fortsätter:

– Det föll ut bra med sänkt energiförbrukning och bättre inomhusmiljö. Men jag har också ifrågasatt utseendet och framfört det till tillverkaren av teglet. Jag vill ha en bränning som påminner om den gamla. Den här är ju ganska kall som den ser ut nu men vi fullföljer ändå pilotprojektet. Sen får vi göra en utvärdering, men jag tror knappast att det kommer bli nåt mer sånt här, säger han.

"Ser fräscht ut"

Vissa boende verkar dock tycka att den nya fasaden ger området ett lyft.

– Jag tycker det blir fint. Det ser fräscht ut, säger Linda Woods som bor i ett av de färdigrenoverade husen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Klart: De flyttar in i tomma lokalen i Åkermyntan

Nyheter Uppfräschning av centrum planeras Nu är det klart att en tandläkarmottagning flyttar in i lokalen bredvid mödravårdscentralen i Åkermyntan centrum.fredag 18/1 15:58

Så ska dolda parken i Hässelby rustas upp

Nyheter 1700-talets största statussymbol ligger i Riddersvik 1700-talets största statussymbol – en engelsk park – ligger i Riddersvik. Men på grund av bristande underhåll är den lite av en doldis. När det nu planeras för 600 nya bostäder vid Riddersvik vill...fredag 18/1 11:27