Premiär. På lördag ordnas Sveriges och världens första civila mästerskap i hindersim på Eriksdalsbadet. Foto: Privat

Nya fysiska utmaningen: hindersimning

På lördag genomförs det första svenska mästerskapet i hindersim – det första nationella mästerskapet någonsin i civilt sammanhang. Än så länge får vem som helst anmäla sig.

  • Publicerad 11:26, 11 okt 2017

På lördag genomförs SM i hindersim på Eriksdalsbadet – både Sveriges och världens första civila nationella mästerskap. Den klassiska militära tävlingsgrenen "hindersim" har kommit ut i civila sammanhang. Sedan förra året är sporten upptagen som en separat sport i Svenska Riksidrottsförbundet.

– Vi hoppas initialt att det här ska bli en alternativ träningsform för de som redan tränar simning och vattenpolo. Senare kan det poppa upp egna klubbar, säger Tony Johansson, arrangör.

Snart dags för södra sidans första triathlon: "Först i mål vinner lite mer"

De tävlande kommer mötas av en 50 meters simbana med fyra flytande hinder som ska forceras, antingen över eller under. Sporten var tidigare enbart en gren i militär femkamp. Nu kan även civila tävla i sporten. Ingen klubb tränar hindersim regelbundet ännu, men Tony Johansson berättar att Sveriges hinderbane- och hindersimsklubb haft flera prova på-träffar. Nästan 200 personer dök upp vid den senaste träffen.

– Den här sporten är snabb och intensiv, och vi tror att den kan bli stor. De simmar bara 50 meter, och det passar alla som vill att det ska gå snabbt, säger Tony Johansson.

Rinkeby ska till allsvenskan

80 platser finns det i tävlingen och i år är anmälan helt öppen, förutsatt att du är över elva år och simkunnig. Till nästa år lär det bli distriktsmästerskap och kval, enligt Tony Johansson. Ett nytt SM 2018 är redan planerat. Årets upplaga är snart fulltecknad för deltagare.

– Det är en väldig blandning. Några simmare, någon gammal utövare i militär femkamp, och så några 14-åriga killar från Botkyrka. De tillhör inte någon idrottsklubb alls vad jag vet, men de var med på en prova på-träff, säger Tony Johansson.

SM i hindersim på Eriksdalsbadet

Hindersim - Ursprungligen en del i militär femkamp, som har tävlats sedan 1950-talet. Banan är alltid densamma: Den tävlande simmar 50 meter och tar sig förbi fyra hinder. Hindren ska passeras antingen över eller under vilket ställer krav på både muskelstyrka, kondition och explosivitet.

När? 14 oktober, klockan 11-14.

Var? Eriksdalsbadet

Entré? Fritt inträde för publik, ingång på östra sidan bredvid simhoppsbassängen.

Prova på? När tävlingarna är slut så har betalande badgäster möjlighet att prova på sporten. Hinderbanan ligger kvar i vattnet i 2½ till 3 timmar. "Men det är inte lek, utan en riktig sport. Man får hålla ordentlig ordning" berättar Tony Johansson som har erfarenhet av att många barn försöker leka med hindren.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.