KÖR BIL - ÅK GRATIS. Bilister, som aldrig annars åker kollektivt, får prova på att åka buss och tunnelbana gratis.

Nya given: Gratis SL-kort till bilister

Ett tusental vanebilister i Stockholm kommer nästa år erbjudas gratis SL-kort för att lära sig åka kollektivt.

  • Publicerad 16:11, 27 nov 2017

Det är landstinget som vill att fler ska börja åka kollektivt i Stockholm. För att locka fler till buss och tunnelbana kommer nästa år olika projekt genomföras för att locka bilister att ställa bilen hemma, något som DN var först med att berätta.

Ett tusental personer kan bli föremål för det här testet.

– Vi vill få fler att använda SL-trafiken framför bilen och vi vet att den här typen av test fungerar, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd.

Tidigare har ett projekt i mindre skala genomförts i Södertälje, där ett hundratal anställda som på bland annat Scania och Astra Zeneca fick erbjudande om gratis SL-kort, om de ställde bilen.

– Omkring 25 procent av dessa fortsatte att åka kollektivt efter testet, nu ska vi testa det här i större skala, säger Kristoffer Tamsons.

Utdelningen av SL-kort kommer att starta någon gång nästa år, och genomföras i flera olika tillfällen. De som får ett gratiskort kommer bland annat att väljas ut genom samarbeten med företag. Målet är att hitta vanebilister som av olika omständigheter befinner sig i en ny situation (bytt jobb, flyttat etc), då det då kan vara lättare att bryta invanda mönster.

SL:s långsiktiga mål är att 220 000 fler resenärer än idag ska åka kollektivt 2030. (idag är det 49 procent av stockholmarna som åker, målet är 54 procent.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.