Det är i den nya stadsdelen Mälaräng som staden vill se en byggemenskap. Platsen som föreslås är vid Bredängsvägen, strax efter korsningen med Eksätravägen. Foto: Stockholm stad, Illustration: Varg arkitekter

Nya greppet: Bygg bostäder med kompisarna

Tycker du att det som byggs i området är trist? Då kan du och dina kompisar få chansen att göra det bättre: nu vill staden att privatpersoner ska bli byggherrar och Bredäng är utvalt för pilotprojektet.

  • Publicerad 15:44, 7 maj 2018

– Man kommer kanske inte kunna bygga sfäriska chockrosa byggnader. Men i den mån det är möjligt ska byggemenskapen vara med i planeringen och bidra med sina önskemål för ett bra boende, säger Stefan Hansson (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Det nya grepp som staden nu vill testa i Bredäng kallas byggemenskap: en grupp privatpersoner går ihop och planerar sina egna framtida bostäder, antingen själva eller tillsammans med en etablerad byggaktör. Och sen bygger dem och bor i dem.

– Det kan vara en grupp kompisar, som vill bygga ett avancerat kompisboende, en grupp personer mitt i livet som vill ha ett boende för seniorer eller en grupp barnfamiljer som vill ha ytor och värden som passar dem. Det är intresset i gruppen som får bestämma inriktningen, säger Stefan Hansson.

Området som pekats ut för de nya bostäderna ligger längst Bredängsvägen och inom den kommande nya stadsdelen Mälaräng, där 1100 nya bostäder, förskolor och en ny skola planeras.

Så kan Bredängs nya stadsdel se ut

Totalt rör det sig om mellan 30 till 40 nya bostäder, i flerbostadshus på fyra till sju våningar.

– Med största sannolikhet kommer det bli bostadsrätter, men utformningen ska få styras av byggemenskapens intresse, kreativitet och kunskap. På andra ställen där det här har testats har det lett till spännande arkitektur, bättre kvalité och byggnader som sticker ut. På sikt kan det inspirera andra att ta efter, säger Stefan Hansson.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Modellen kommer från Tyskland där det bland annat kallas bauherrengemeinschaft och har testats i Malmö och Björkhagen tidigare.

Kommer vi få se mer av det här i Stockholm?

– Det får vi se. Det här blir en temperaturmätare, om intresset är stort finns all anledning att se fler såna här projekt. Och det är onekligen ett spännande grepp att ta, bättre inflytande över sitt boende kan de boende knappt få.

Men hur realistiskt är det att faktiskt blir bostäder av det här?

– Det här är en seriös satsning och vår målsättning är verkligen att det ska bli bostäder, det är inget vi bara drar igång för att testa om det finns intresse. Vi hoppas att det blir stort intresse och att projektet blir en byggnad som passar väl in i platsen.

Tävlar om markanvisning

Fram till den 31 augusti i år kan byggemenskaper lämna in en intresseanmälan för att delta i en markanvisningstävling för de aktuella bostäderna, där de bland annat beskriver vad de vill bygga, vilka kompetenser de har och hur det hela ska finansieras.

Den byggemenskap som bäst uppfyller stadens krav kommer få en markanvisning.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.