Nya Hagastaden börjar fyllas med liv

Norra Stationsgatan håller på att förvandlas från en blåsig ytterstadsgata till en myllrande boulevard. De första Hagastadsborna är snart på plats.

  • Publicerad 08:00, 10 sep 2017

Norra tornen växer, Einar Mattssons första bostadshus är snart färdigställt och Norra Stationsgatan börjar fyllas med liv. Även om det är långt kvar tills staden och fastighetsägarnas vision om en myllrande paradgata blir verklighet så märks det att förändringens vindar blåser på gatan.

– Jag har jobbat på Norra Stationsgatan i ett år och på lunchtid är det mer folk här än tidigare, det ligger ju en del restauranger i husen vid Torsplan, säger Claudia Jarvela, som Vi i Vasastan träffar vid Torsplan.

LÄS ÄVEN Hagastaden får nytt jättehus - i trä

Krogliv och butiker

Tanken är att Norra Stationsgatan ska fyllas med restauranger, butiker och att innergårdarna ska öppnas upp för allmänheten. I oktober flyttar de första hyresgästerna in i Hagastaden.

– Norra Stationsgatan ska bli hjärtat i Hagastaden, och fastighetsägarna har möten kontinuerligt för att stämma av planer. Hela Hagastaden ska vara färdig 2025 preliminärt men redan nu flyttar folk och verksamheter in på Norra Stationsgatan och målet är att stora delar av gatan ska vara färdig 2020, säger Johan Ohlsson, projektledare för byggherrarna.

LÄS ÄVEN Högt köptryck på Hagastaden

Han berättar att det tillkommer nya allt eftersom.

– Stockholms stad ger nya markanvisningar och vi blir fler. De nya tvärgatorna kommer ju också att bli naturliga delar av Norra Stationsgatan. Det som vi jobbar med är att få till rätt mix av butiker, restauranger, kaféer och uteserveringar, säger Johan Ohlsson.

Blir Hagastadsbo. Amanda Welander, Sveavägen, ska flytta in i nybyggd lägenhet på Norra Stations­gatan.

Ingrid Gunne tror att Norra stationsgatan kommer att få ett lyft. Foto: Sacharias Källdén

Amanda Welander bor med sin familj på Sveavägen men flyttar in i ett av de nybyggda husen i Hagastaden 2019.

– Det är en gammal kommungräns som ingen lagt krut på tidigare men nu har man satsat jättemycket. Just nu är det svårt att föreställa sig en park här vid Norra Stationsgatan, men jag tror det kommer att bli bra. Jag hoppas på restauranger så att gatan inte blir död efter kontorstid, säger Amanda Welander.

Kommuner byggs ihop

En som gärna ser mer grönt på gatan är Vasastadsbon Ingrid Gunne.

– Det är bra att Stockholm och Solna byggs ihop. Norra Stationsgatan får gärna bli lite grönare, inte bara asfalt. Gatan har potential att bli en boulevard, den är bred nog, säger Vasastadsbon Ingrid Gunne.

Och mer grönt planeras. Bakom de husen som byggs nu kommer stora delen av nya Norra Stations-parken att ligga. Det kommer att finnas en tydlig entré vid hörnet Hälsingegatan.

– Det blir även trädplanteringar på båda sidor av Norra Stationsgatan. Ambitionen är en myllrande boulevard med grönska och publika bottenvåningar, både i den nya och gamla bebyggelsen. Det kommer även att vara ett viktigt cykelstråk och så småningom kommer busstrafiken. I dag är det mycket byggtrafik, säger Anna Näslund på exploateringskontoret.

Norra stationsgatan ska bli en myllrande stadsgata är det tänkt. Foto: Sacharias Källdén

Claudia Jarvela och Disa Sevelius, jobbar på Norra stationsgatan och ser hur gatan börjar förändras. Foto: Sacharias Källdén

På gång i Hagastaden

2025 ska allt vara färdigbyggt.

Det blir 3 000 bostäder på Stockholmssidan och 3 000
bostäder på Solnasidan.

Det blir 50 000 arbetsplatser.

Nästa i kö att klubbas är detaljplaneområde två, de östra kvarteren. Exploateringskontoret väntar på att få ett start-PM från stadsbyggnadskontoret. Det kommer troligen
upp i stadsbyggnadsnämnden i december eller januari.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.