Nya hallen dyrare och försenad

Den nya friidrottshallen vid Sollentunavallen skulle stå färdig till nästa år när friidrotts-SM arrangeras här. Men arbetet ligger ett år efter i tidsplanen och projektet kommer att bli dyrare än tänkt.

  • Publicerad 10:18, 11 maj 2015

Processen för att få till stånd en friidrottshall i Sollentuna har pågått under flera år. När det första spadtaget togs 2013 var planen att hallen skulle stå färdig för att användas redan i år. Nu står det klart att arbetet kommer att försenas. Sannolikt kommer den inte ens stå färdig till friidrotts-SM 2016.
Glädjen var stor när det visade sig att Sollentuna ska få stå som värd för friidrotts-SM 2016. Då beskrevs den kommande inomhusarenan som en av de möjliga anledningarna till att mästerskapet skulle äga rum just här.
– Jag tror att det har hjälpt oss att få det här arrangemanget eftersom det signalerar att vi är en kommun som satsar på idrotten, sade Magnus Ramstrand, ordförande i kultur- och fritidsnämnden när beskedet kom i fjol.

Men allt tyder på att någon arena inte kommer att hinna färdigställas. Markarbetet har visat sig vara mer komplicerat än beräknat.
– Platsen för hallen ligger vid en rullstensås. Man har fått jobba mycket med spont för att hålla åsen på plats. Men trycket från den är väldigt stort, säger Magnus Ramstrand. Idrottshallen kommer att ligga i den bortre del av Sollentunavallen där en bit av åsen har grävts ut.
– Det är svårt att göra den här typen av arbeten i en rullstensås och vi behövde använda oss av en annan teknik än som först var tänkt. Det hände i ett tidigt skede, förklarar Annette Hedlin, förvaltningschef på trafik- och fastighetskontoret.

Nu ser arbetet ut att bli klart någon gång i slutet av 2016 eller under 2017. Och förseningen innebär även ökade kostnader.
– Alla förseningar gör ju att det blir dyrare. Det är ganska många som är involverade i ett sådant här projekt, säger Magnus Ramstrand.
Kostnaden för entreprenören som utfört markarbetet var i avtalet 15,3 miljoner kronor. För byggentreprenaden har 86 miljoner kronor beräknats i avtalet. Hur mycket mer slutsumman kommer att landa på ännu oklart.

Vissa regleringar kommer att behöva ske i efterhand, eftersom vad som ska göras enligt avtalet har tolkats på olika sätt hos de två entreprenörerna.
– Eftersom vi har två entreprenörer blir det ett gränsland för vad som ska göras i form av förberedelser. Det är saker som man måste reglera under tiden och det sker ofta i stora byggen, säger Annette Hedlin, förvaltningschef på trafik- och fastighetskontoret.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Sval bostadsmarknad stoppar nyproduktion

Nyheter Bostäder i Tureberg läggs på is Försäljningen av nyproducerade lägenheter går trögt. Peab pausar nu byggnationen av 110 nya lägenheter i Tureberg eftersom inte tillräckligt många har blivit sålda.fredag 18/1 8:00

Sollentunabo fast i Skatteverkets granskning

Nyheter Försökte undanhålla miljonbelopp En man som bor i Sollentuna har blivit påkommen med att inte redovisa inkomster, moms och arbetsgivaravgifter som han ska. Han måste nu betala nästan 2,8 miljoner kronor till Skatteverket.torsdag 17/1 14:06

Hyllad Gärdestad-konsert tillbaka

Nyheter Ny artist tar plats på scenen Succéföreställningen This is Ted kommer snart att spelas ännu en gång i Sollentuna. Och den här gången dyker ett ny artist upp vid sidan av Janne Schaffers på scenen.onsdag 16/1 12:40