Fartfyllt. Louise Götlund från Sköndal är med och tränar rugby, en sport som växer i Sverige. Foto: Erik Simander

Nya heta innesporten i Sköndal

En öppen fråga i en sluten Facebookgrupp gjorde att det ena ledde till det andra. Och vips håller rugby på att växa till nya heta innesporten i Sköndal.

  • Publicerad 16:34, 9 nov 2017

Det började med att Sköndalsbon Johanna Beneduce ville ha ett komplement till sin tennis- och löpträning och frågade i den lokala Facebookgruppen Sköndalspäron om någon annan i området ville köra bootcamp.

En tisdagskväll några veckor senare tränar sex Sköndalsspelare passningsövningar och matchsituationer på ett frostbelagt konstgräs på Sandåkra BP med coachen Jamie Williams, och ett gästande rugbylag från Täby. Några är här för första gången och ibland blir det missförstånd och en boll som kastas åt fel håll, men det följs av skratt och uppmuntrande snack.

Gigantisk idrottsplats byggs – bara för rugby

Johanna Beneduce förklarar hur en spontan förfrågan på Facebook resulterade i rugby.

– På ett dygn hade 45 personer skrivit att de ville vara med och träna! Sen poppade Jamie upp i gruppen och frågade om vi ville träna rugby. Varför inte? tänkte jag.

Nu har de hunnit köra några gånger och av en slump är alla spelare kvinnor. De tränar 20:30 – då är det lättare att få ihop rugbyn med småbarnslivet. Träningarna har fått namnet mammarugby.

– Det känns lite coolt att pyssla med rugby, lite utanför boxen. Det är jättekul. Man tränar alla möjliga muskler och det är mycket närkontakt. Min granne som är med sa att hon känner mig sjukt bra men att nu har hon varit uppe i mitt skrev också, säger Johanna Beneduce och skrattar.

Gemenskapen är bäst

Just den här tisdagskvällen är ett annat lag med och tränar – Freja Erikslund från Täby. Teamet består av 13 spelare, alla kvinnor i 40- till 50-årsåldern. De stod alla på åskådarsidan när deras barn tränade och bestämde sig för att starta ett eget lag. Nu har de precis varit i Frankrike på sin första turnering och tränar 2 gånger per vecka.

– Det bästa med rugby är gemenskapen. Det finns en position för alla men framförallt är sporten tillåtande. Alla umgås på läktaren oavsett vilket lag man hejar på och efter matchen går lagen ut och dricker eller äter något tillsammans, säger Therese Emt som spelar i laget.

Sökes: Tjejer som tål smällar

Jamie Williams är tränare för Sköndalsgänget och tränar själv i rugbylaget Stockholm berserkers. Jamie avslutade nyss en omgång rugbyträningar för barn i Sköndal och var direkt framme när frågan om allsidig träning för vuxna i området dök upp.

– Rugby är jättebra träning och en sport som växer i Sverige. Jag vill att fler ska upptäcka sporten. Nu kör vi utomhus så länge vädret tillåter och jag letar efter en inomhushall.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Idag är det världsemojidagen – vilken emoji är du?

Nyheter ”Ibland är jag arg” I dag är det den internationella emojidagen. Vi drog ut på stan med den självklara frågan.ntisdag 17/7 13:29

Gjorde ovanligt sexfynd – vid återvinningen

Nyheter Finnes: borttappad sexleksak i Årsta En kvinna i Årsta skulle återvinna sina kartonger. Ni kan aldrig ana vad hon hittade.tisdag 17/7 12:26