APPLÅDER. De nya pollarna var oväntat efterlängtade, och de möttes av applåder när de höjdes för första gången. Minuter innan invigningen skyndade sig hantverkare och taxibilar att köra ut från området för att inte fastna. Foto: Anna Wettergård

Nya hinder ska stoppa buskörning på Sibeliusgången

I veckan invigdes två uppsättningar pollare, som ska hindra buskörning på Sibeliusgången i Akalla. Och trafikhindren var efterlängtade, om man ska tro på besökarnas reaktioner.

  • Publicerad 16:40, 4 nov 2019

Det här med buskörningen här är en surdeg som har legat på vårt bord i närmare tio år.

GLAD. Det är efterlängtat att få inviga dem idag, säger Benjamin Dousa (M) om de nya pollarna. Foto: Anna Wettergård

Det är måndag, och solen skiner. Det är bullkalas på Sibeliusgången och en oväntat välbesökt invigning av de nya höj- och sänkbara pollarna, som ska hindra buskörning här.

Projektledare Richard Hultman berättar om varför de nya trafikhindren behövs.

– Det är jättevanligt att bilar kör på Sibeliusgången. Vi gjorde en mätning och då var det tre- fyrahundra trafikrörelser per dygn här, i snitt.

Han berättar att vissa fordon kommer att få dispens: driftfordon, räddningstjänst, färdtjänst och vissa affärsidkare till exempel. När den som har dispens vill komma förbi pollaren får de ringa trafikkontorets servicecenter och be att få passagen öppnad.

Det blir ett personalintensivt sätt att driva pollarna. Men att istället använda blippar eller koder tror Richard Hultman inte på, eftersom han är rädd att de då "snart är ute överallt". Nu får tiden utvisa om den här metoden kommer att fungera smidigt.

– Det här är ett pilotprojekt. Det är det första i sitt slag som Stockholms stad har byggt och har drift över.

"Bilarna åker snabbt"

Den som håller i själva invigningen är stadsdelsnämndens ordförande Benjamin Dousa (M). Han är glad över att pollarna till slut är på plats.

– Det är en lång raksträcka här, och bilarna kan komma upp i höga hastigheter. När vi gör trygghetsundersökningar kommer busåkning alltid högt upp på prioriteringslistorna. Det här är en stor grej som vi har kämpat för i många år.

– Att det har tagit så lång tid har inte så mycket med själva tekniken att göra, utan det beror på att det är första gången i Stockholm som man testar att rama in ett helt stråk på det här sättet. Det är mycket praktiska frågor som ska lösas, och ett stort regelverk som ska komma på plats. Det är efterlängtat att få inviga dem idag.

Områdespolis Frank Carlsson är också glad över trafikhindren.

– Det har blivit som praxis att många kör bil här; det har med sextiotalets stadsplanering att göra. Men det är förbjudet.

– Vi från polisen har drivit den här frågan i många år. Det här med buskörningen här är en surdeg som har legat på vårt bord i närmare tio år. Vi har försökt med många varianter: betonglejon, blomkrukor och annat. Men det är inget som har fungerat, så nu hoppas vi på det här. Bara tekniken funkar så blir det nog bra.

"Blir bra för oss alla"

Besökarna är också glada över trafikhindren, och applåderar när de höjs för första gången.

– Det har varit ett stort problem med buskörningen här. Jag tror att det här kommer att bli bra för oss alla. Det säger Hagi Farah, lokal eldsjäl, som besöker invigningen.

Han får medhåll av Akallabon Bozena Trenda:

– Ja, äntligen. Det är så många som kör här; helt vanliga människor. Det är många privata bilar som brukar samlas vid pizzerian, till exempel. Och de kör så snabbt. Det finns en förskola här med små barn – det är jättefarligt. Jag har kämpat för det här så länge; skrivit till poliser och stadsdelen. Jag är så glad nu att jag inte vet vem jag ska tacka.
 

SURDEG. Det här med buskörningen här är en surdeg som har legat på vårt bord i närmare tio år, säger områdespolis Frank Carlsson. Foto: Anna Wettergård

GLAD. Jag tror att det här kommer att bli bra för oss alla. Det säger Hagi Farah, som firar med en bulle. Foto: Anna Wettergård

Stockholm Direkt