Karaktär. Anders Boberg, ordförande i Sollentuna hembygdsförening, menar att husen är för höga i det planerade bygget vid Gamla mässområdet. Foto: Anton Kyhlbäck/Yellon

Nya höghus i gamla mässområdet överklagas

Sollentuna hembygdsförening överklagar kommunens detaljplan, som klubbades i december, över gamla mässområdet till Miljö- och markdomstolen. "Höghus passar inte in där", säger Anders Boberg, ordförande.

  • Publicerad 17:00, 12 feb 2020

Byggherren Skanska planerar att bygga uppemot 700 bostäder, kontorslokaler och ett hotell i Gamla mässområdet.

Men den tänkta hushöjden och karaktären passar inte in i Gamla mässområdet – det menar Sollentuna hembygdsförening. De överklagar nu kommunens nya detaljplan i området, som i många år varit orört.

Anders Boberg, ordförande i hembygdsföreningen, menar att stadsbilden kommer att förändras för mycket.

– Vi tycker inte höghus passar in där, för vi vill inte att Sollentuna ska bli som Kista. I Kista kan det se ut som Kista. Det här är Sollentuna, där vi har en annan karaktär i staden, säger Anders Boberg.

I januari lämnades överklagan in till Nacka tingsrätt.

Framförallt är det två delar i detaljplanen som hembygdsföreningen vänder sig mot: Ett förslag om att bygga trafikljusreglerad korsning, istället för en cirkulationsplats, och två planerade höghus intill Turebergsleden.

– Det är utmärkt att man planerar för nya bostäder. Men inte med den här hushöjden. Vi tycker att det är bättre om man planerar som man har gjort på andra sidan vägen, eller i Stinsen. Det är den karaktären vi vill behålla, säger Anders Boberg.

"Inte några kvalitéer som behöver bevaras"

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Moa Rasmusson (L), uppger att att detaljplanen är en del i att utveckla – och bevara – stadsbilden i Tureberg och Gamla mässområdet.

– Vi vill bygga stad nära våra stationssamhällen och Tureberg är en plats som är prioriterad. Då är det viktigt att bevara grönområden, som Fågelsångsparken. Jag ser att man kan kombinera det och samtidigt skapa de här 700 bostäderna. Jag ser inte att det finns några kvalitéer i Gamla mässområdet som behöver bevaras, säger hon.

Hon menar istället att höga hus kan passa in i området.

– Vi har gjort studier på det. Vi ser att det kan passa in, och vi har prövat det i samråd och granskning. Det är viktigt att pröva när det är höga hus som ska byggas, och vi är skapligt restriktiva med det, säger Moa Rasmusson.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Skott avlossade i Sollentuna i natt

Nyheter En utredning om grovt vapenbrott har inletts Natten mot fredagen avlossades skott i närheten av Sollentuna centrum. Ingen ska ha skadats vid händelsen och polisen har inlett en utredning om grovt vapenbrott.fredag 7/8 9:17

Stjärnorna jagar rekord på Vallen

Nyheter Eliten möts i årets Sollentuna GP Snart möts eliten inom friidrotten på Vallen i Sollentuna. Här är listan över några av deltagarna under tävlingen på måndag - och som tippas slå gamla svenska rekord.torsdag 6/8 14:12

SM-guld till tvillingar från Sollentuna

Nyheter "Stort! Det känns så himla roligt!" Sanna och Tina Thurin från Sollentuna Volleybollklubb tog hem SM-guldet på Tylösand under den gångna helgen.måndag 3/8 17:27
Stockholm Direkt