Karaktär. Anders Boberg, ordförande i Sollentuna hembygdsförening, menar att husen är för höga i det planerade bygget vid Gamla mässområdet. Foto: Anton Kyhlbäck/Yellon

Nya höghus i gamla mässområdet överklagas

Sollentuna hembygdsförening överklagar kommunens detaljplan, som klubbades i december, över gamla mässområdet till Miljö- och markdomstolen. "Höghus passar inte in där", säger Anders Boberg, ordförande.

  • Publicerad 17:00, 12 feb 2020

Byggherren Skanska planerar att bygga uppemot 700 bostäder, kontorslokaler och ett hotell i Gamla mässområdet.

Men den tänkta hushöjden och karaktären passar inte in i Gamla mässområdet – det menar Sollentuna hembygdsförening. De överklagar nu kommunens nya detaljplan i området, som i många år varit orört.

Anders Boberg, ordförande i hembygdsföreningen, menar att stadsbilden kommer att förändras för mycket.

– Vi tycker inte höghus passar in där, för vi vill inte att Sollentuna ska bli som Kista. I Kista kan det se ut som Kista. Det här är Sollentuna, där vi har en annan karaktär i staden, säger Anders Boberg.

I januari lämnades överklagan in till Nacka tingsrätt.

Framförallt är det två delar i detaljplanen som hembygdsföreningen vänder sig mot: Ett förslag om att bygga trafikljusreglerad korsning, istället för en cirkulationsplats, och två planerade höghus intill Turebergsleden.

– Det är utmärkt att man planerar för nya bostäder. Men inte med den här hushöjden. Vi tycker att det är bättre om man planerar som man har gjort på andra sidan vägen, eller i Stinsen. Det är den karaktären vi vill behålla, säger Anders Boberg.

"Inte några kvalitéer som behöver bevaras"

Samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Moa Rasmusson (L), uppger att att detaljplanen är en del i att utveckla – och bevara – stadsbilden i Tureberg och Gamla mässområdet.

– Vi vill bygga stad nära våra stationssamhällen och Tureberg är en plats som är prioriterad. Då är det viktigt att bevara grönområden, som Fågelsångsparken. Jag ser att man kan kombinera det och samtidigt skapa de här 700 bostäderna. Jag ser inte att det finns några kvalitéer i Gamla mässområdet som behöver bevaras, säger hon.

Hon menar istället att höga hus kan passa in i området.

– Vi har gjort studier på det. Vi ser att det kan passa in, och vi har prövat det i samråd och granskning. Det är viktigt att pröva när det är höga hus som ska byggas, och vi är skapligt restriktiva med det, säger Moa Rasmusson.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Ingen skidåkning i Väsjöbacken i år

Nyheter Flera vintersporter har stängt inför sportlovet I år är första vintern på nästan 30 år skidanläggningen i Sollentuna inte öppnar. Den milda vintern har slagit hårt mot vinterverksamheterna inför sportlovet.torsdag 20/2 9:35

Skaparverkstad för barn på Stallbacken

Nyheter "Vi vill ha en atmosfär där man kan tänka fritt" säger Maria Stadell Nu får även barnen vara med och skapa konst på Stallbacken. Den 29 februari öppnar en skaparverkstad i Konsthall väst.onsdag 19/2 16:30

Sollentunalärare prisas för sina NO-kunskaper

Nyheter En av fyra i Sverige som belönas av Vetenskapsakademien Vaxmoraläraren Emelie Hallman Svidén prisas av Kungliga vetenskapsakademien för sitt engagemang för unga i skolan. "Det känns enormt", säger hon till SollentunaDirekt.onsdag 19/2 11:30
Stockholm Direkt