Nya hyr-elscootrar ska ta över stan

Glöm hyr-cyklar. Nu ska vi inspireras av amerikanska storstäder och ta elscootern runt i stan. Åtminstone enligt ett nytt startup-företag som nu lanserat sig i Stockholm.

  • Publicerad 11:02, 4 sep 2018

Den senaste tiden har nya lånecyklar ställts ut runt om i staden vilket väckt en del uppmärksamhet. Nu är det dags för ett nytt hyrsystem att ta plats på gatorna – elscootrar.

Det är Voi Technology som bara för några dagar sedan började placera ut elscootrarna runt om i stan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Och de syns på flera håll, ibland i närheten av cykelställ men framförallt på gatorna.

Bakom det nya startup-företaget finns bland annat några KTH-studenter och bolaget är uppbackade av till exempel riskkapitalbolaget Vostok, enligt sajten Breakit som var först med att rapportera om den nya satsningen.

De ska göra sparkcykeln cool – för vuxna

Enligt bolaget ett "prisvärt, hållbart och uppiggande sätt att pendla på" där man också minskar människors koldioxidutsläpp och hjälper städerna till ett mer hållbart transportnät.

Elscootrarna hyrs via en app där man också kan se var de står. Användarna kan också registrera sig att bli en "nomad", att hjälpa till med att samla in, ladda upp och ställa ut scootrarna på nytt, och få betalt för insatsen inför kommande scooter-lån.

På bolagets hemsida uppmanas även användarna att visa uppmärksamhet i trafiken, använda cykelbanor eller hålla sig intill trottoarkanten på vägarna och att sprida kärlek, inte hat.

USA-inspirerat

Inspirationen kommer från USA där hyr-elscootrar blivit ett trendigt sätt att ta sig fram i storstäderna. Och många verkar redan ha snappat upp den nya satsningen i Stockhom.

Ulf Enhörning är en av dessa. Han är på väg ut på sin jungfrutur vid Eriksbergsplan och gillar idén med elscootrarna för att ta sig fram snabbt.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Jag jobbar med säkerhet, framförallt självkörande fordon så jag ville testa det här. Egentligen är jag väl kanske för gammal, ha ha. Men jag bor här och har kontor 800 meter bort så jag tänkta att jag skulle prova, säger han och tror på satsningen.

– Man har ju sett de nya hyrcyklarna, EU-bikes, som står överallt. De har ju ingen "follow up". Men här verkar de ju ha tagit tag i vem som ska ta hand om dom. Man kan ju bli en som tar med scooterna hem, laddar upp och ställer ut igen och få bonus för det.

Stockholmdirekt har sökt representanter för Voi utan resultat.

TESTAR. Ulf Enhörning ska testa de nya elscootrarna för första gången. Foto: Per Brandt

APP, APP. Via bolagets app både hittar och hyr man elscootrarna, sedan är det bara att kasta sig iväg. Foto: Per Brandt

NYTT. Elscootrarna står utplacerade över hela innerstan. Foto: Per Brandt