1700-talshusen vid Mariedal ska bli bostäder och kafé eller restaurang. Fredrik Juhnell är vd på kommunala bostadsbolaget Stadsholmen. Foto: Per Brandt/Svenska Bostäder/Stadsholmen

Nya hyresrätter i 1700-talshus klara i sommar

Två hyreslägenheter på 120 kvadratmeter och kafé eller restaurang – klart redan till sommaren. Det är målet för 1700-talshuset och tomten vid Mariedal.

  • Publicerad 20:00, 21 jan 2020

Framtiden för det anrika huset vid Karlbergskanalen har stötts och blötts länge, men nu är renoveringen i full gång. I det stora huset från 1700-talet pågår renovering för att få till två lägenheter på 119 respektive 123 kvadratmeter. Tidigare var det trolig inflyttning under 2021 men nu är tanken är att de ska stå klara innan sommaren och läggas ut i bostadskön.

1700-talshus byggs om till nya hyresrätter

– De kommer att förmedlas via bostadsförmedlingen som vi har avtal med, sedan är det inte bestämt i vilken kö. Det kan bli att en lägenhet läggs ut i den externa kön och en i den interna för bostadsbolagen i Stockholms stad, men det vet vi inte än, säger Fredrik Juhnell, vd för kommunala fastighetsbolaget Stadsholmen.

I det lilla huset intill är fortfarande planen att ett kafé eller restaurang ska ta plats. Förhoppningen är även där att något kan vara på plats till sommaren, men det är mer oklart på grund av lite bygglovsfrågor enligt Juhnell. Bland annat behöver det byggas en ny liten byggnad för toaletter.

– Det finns många intressenter men vi har inga avtal tecknade än. I den bästa av världar kan något vara igång till sommaren men vi kan bara hoppas, säger Juhnell som tycker att det tillfälliga kaféet som funnits på tomten fungerat bra.

– De har gjort ett jättebra jobb och en liknande verksamhet tror vi kan tillföra området något och vara ett trevligt tillskott.

Kafé, fruktlund och odlingar – så ska Länkarnas gamla hus bli ett "Rosendal light"

De gamla minigolfbanorna är däremot ett minne blott och kommer inte tillbaka. Staden ska bland annat använda delar av tomten för en ny gångväg. Tidigare har det pratats om odlingar på tomten, men vad det blir återstår att se.

– Det beror på lokalhyresgästen. Det är inte otänkbart att det blir en uteservering på en stor del av tomtutrymmet. Sen om det är ett kafé eller restaurang som vill använda delar som odling är det såklart ett alternativ, säger Fredrik Juhnell.