Nya bostäder? I norra delen av sluttaned Tjurbergsparken på Södermalm föreslås nya hyresrätter byggas. Foto: Sacharias Källdén

Nya hyresrätter kan byggas i park

Nya hyresrätter kan byggas vid Skanstull. 80 bostäder föreslås i Tjurbergsparken.

  • Publicerad 15:02, 11 sep 2017

Tjurbergsparken ligger i en sluttning mellan Ringvägen och Allhelgonagatan. De nya hyresrätterna planeras i norra delen av parken. Det kan även bli förskolelokaler och butikslokaler.

Förutom att nybygget föreslås ligga i en park, vilket ofta är kontroversiellt, så blir det också granne med byggnader som bedöms ha ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Monsterintresse för Södermalms nya stadsradhus

Hyresrätterna föreslås strax intill Internationella Engelska gymnasiet och kvarteret Metern. Båda har fått stadens högsta klassning blå av Stadsmuseet.

Viktig kulturmiljö

I den fortsatta planeringen av bygget ska fokus ligga på att göra ett så litet intrång som möjligt i kulturmiljön.

Enligt Jeanette Ljungberg, kommunikationsansvarig på Olov Lindgren, hoppas byggherren också öppna upp Tjurbergsparken.

– Idag är inte Tjurbergsparken särskilt tillgänglig och det är inte heller ett tryggt område. Vårt förslag är att öppna upp parken och göra skolgården mer offentlig och tillföra den till grönområdet. Idag är det en parkeringsplats där det nu står paviljonger så länge Kulturskolan är evakuerad, säger hon.

Byggherren har föreslagit att det byggs flera punkthus i slänten, men exakt hur de nya bostäderna utformas kommer avgöras i den kommande planprocessen.

Nya bostäderna i SoFo måste ritas om – ska matcha kulturhistorien

För att lösa bostädernas parkeringar föreslås ett garage byggas under skolan.

Tjänstemännen på stadens exploateringskontor är positiva till förslaget att bygga nya hyresrätter nära kommunikationer.

Det här händer nu

Planerna är i ett tidigt startskede. Exploateringsnämnden väntas fattas ett första beslut om markanvisning till byggherren Olov Lindgren AB den 21 september.

För att bygget sen ska bli av krävs att en ny detaljplan tas fram.

Byggherren hoppas starta bygget 2020. Första inflytt blir i så fall 2022.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.