Länsstyrelsens gamla lokaler på Hantverkargatan byggs om till Stockholms största gymnasieskola, med plats för cirka 2 300 elever. Foto: Mimmi Epstein/Mostphotos

Nya jätteskolan byggs utan idrottshall

När förvandlingen av länsstyrelsens gamla hus på Hantverkargatan till nytt jättegymnasium nu är igång står det klart att den nya skolan inte kommer att ha någon idrottshall.

  • Publicerad 11:00, 3 sep 2017

Östra Reals gymnasium ska genomgå en stor renovering och stå klart inför höstterminen 2019. Under tiden ska ska drygt 1 100 elever flytta till länsstyrelsens tidigare lokaler på Hantverkargatan, som görs om till Anna Whitlocks gymnasium. Arbetet ska vara klart i augusti 2018, då även 700 elever från Anna Whitlocks gymnasium kommer börja där.

Östra Real renoveras – tusentals elever flyttas till Kungsholmen

Vi ska bland annat bygga klassrum, matsalar, fikarum, lärarrum och allt som behövs i en skola. Det krävs en del ombyggnationer eftersom det varit kontorslokaler innan, säger Mathias Holm, projektledare på Balder, som äger fastigheten och är byggherre i projektet.

Utbildningsförvaltningen har sedan tidigare påtalat risken att eleverna inte kommer kunna erbjudas idrott på den nya skolan.

Tibble vill köpa storskola i grannkommunen: "Enorm brist på platser"

Ingen plats för idrottshall eller aula
Det bekräftas av Sisab, Stockholms stads skolfastighetsbolag – som hyr lokalerna av Balder och i sin tur hyr ut dem till utbildningsförvaltningen.

Det finns inte plats för någon idrottshall i lokalerna, men omklädningsrum kommer finnas på skolan, säger Jacob Landin, kommunikationschef på Sisab och fortsätter:

Någon aula kommer heller inte finnas, däremot en stor innergård där man kan ha samlingar, men något takbygge ryms inte i detta projekt.

"Hittat en bra lösning"
I övrigt har det gått bra att uppfylla utbildningsförvaltningens önskemål om till exempel matsal, fik, tillagningskök och bibliotek, berättar han.
– Vi har hittat en bra lösning och samtidigt lyckats vårda byggnaden, Jacob Landin.

Rekordmånga nya skolor på gång i Stockholm– här är hela listan

Utbildningsförvaltningen har tidigare påpekat att lokalerna har grön klassning, vilket innebär att den är särskilt värdefull ur en historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel. Det har inneburit att vissa väggar och fasader inte fått rivas.

– Det är helt enkelt något vi fått förhålla oss till. Sedan är det svårt att avgöra hur det påverkar kostnaderna jämfört med om man inte haft en klassning, säger Jacob Landin.

Stans största gymnasieskola

Arbetet med det nya gymnasiet på Hantverkargatan väntas vara klart i augusti 2018. Då väntas 1 100 elever från Östra Real och 700 elever från Anna Whitlock börja där.

När renoveringen av Östra Reals gymnasium är klar kommer eleverna flytta tillbaka dit. Renoveringarna startar i juni nästa år, vid det nuvarande läsårets slut, och ska vara klara i augusti 2019. Arbetet beräknas kosta 161 miljoner kronor och består bland annat av:

Förbättrad akustik i korridorer och trapphus, nya toaletter, större matsal, nya grupprum och fler studieytor och ett antal olika tillgänglighetsanpassningar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

De fixar fotboll för alla i Stadshagen

Nyheter Nybildad förening satsar på Kungsholmens unga Gratis spontanfotboll – för alla unga – på lördagskvällarna. Nybildade föreningen Kungsholmens Folkfotboll vill erbjuda ungdomar något att göra.onsdag 23/5 18:30

Limiterad lyxtoffel såld på Vasagatan

Nyheter "Fantastiskt att vi sålt den" Nästan 3000 kronor. Det får man betala om man vill bli ägare till en klassisk skobutiks "egna Rolls-Royce". Ett par... tofflor.onsdag 23/5 17:29