Flera. På Mälaröarna finns flera ställen där Trafikverket har satt upp kamerorna. Bilden är från annan ort. Foto: Trafikverket

Nya kameror på plats på Mälaröarnas vägar

Att få upp fler fartkameror på Mälaröarna är en långbänk som pågått i flera år. Men under förra veckan satte Trafikverket till slut upp sju stycken på Ekerö och Färingsö.

  • Publicerad 16:41, 10 jun 2020

Vi har planerat för det här jättelänge, äntligen kommer de upp

Trafikverket har sedan länge konstaterat att de aktuella platserna har höga hastigheter och att risken för svåra trafikolyckor är stor just där.

Av de senast uppsatta kamerorna sitter två på Färentunavägen, den ena strax söder och den andra strax norr om Sundby.

På andra sidan Långtarmen placerades fem kameror ut mellan Nyckelby och Munsö skola. Att kamerorna skulle komma upp har under lång tid varit på gång, men processen har dragit ut på tiden.

– Vi har planerat för det här jättelänge, äntligen kommer de upp, säger Anna-Sofia Welander, strategisk planerare för trafiksäkerhet på Trafikverket.

Att det har dröjt flera år att montera kamerorna har framför allt tekniska orsaker.

– På några ställen har det funnits runstenar som vi inte har kunnat flytta på. Men de största problemen har varit att kunna dra el till stolparna och det är ett arbete som inte vi ansvar för utan elleverantörerna, säger Anna-Sofia Welander.

Större satsning

De nya kamerorna är en del av en regional satsning från Trafikverket där omkring 140 kameror ska monteras i Stockholms län och på Gotland.

– Ytterligare tre ska sättas upp i Ekerö kommun. Två ska sättas upp på Färingsö och en på Ekerö. Men när det sker har vi ingen prognos för eftersom vi inte styr över arbetet med elen, säger hon.  

Nyuppsatta kameror på Mälaröarnas vägar har tidigare resulterat i sabotage då de snabbt fällts. Anna-Sofia Welander har inte hört något om att de nya skulle ha utsattas och tror att de får stå kvar.

– Det har varit stor efterfrågan. De synpunkter vi har fått har rört varför de är placerade på just de platser vi har valt, säger hon.

Förutom att rädda liv finns det enligt myndigheten en positiv miljöpåverkan. När hastigheterna sänks minskar även buller och utsläpp av koldioxid och andra skadliga ämnen.

Kamerorna mäter hastigheten med hjälp av en radar och de tär bara när en förare kör för fort som kameran fotograferar.

Räddar liv

I landet finns cirka 2 000 trafiksäkerhetskameror. De räddar ungefär 20 liv per år och 70 personer från allvarligare skador i trafiken.

Källa Trafikverket

De hoppas att fågelskådning ska få ett uppsving på öarna

Nyheter Lokala fågelskådarna vill locka nya medlemmar Corona ställde in det planerade 20-årsjubileumet för Mälaröarnas ornitologiska förening. Nu tror föreningen att samma virus möjligen kan locka fler intresserade att börja fågelskåda.fredag 3/7 13:07

Ekerö kommun trotsar beslut om hemtjänst

Nyheter "Slår hårt mot oss anhöriga" Regeringen lämnade nyligen beskedet att kommuner inte får neka sommargäster hemtjänst. Trots det vägrar Ekerö kommun att ge sommargästen Lennart Stridsberg, som vanligtvis bor på Södermalm, den hjälp...fredag 3/7 11:14

Nu ska polisen bli mer synlig på öarna

Nyheter Stängd mötesplats. Polisen lämnar kommunhuset Efter fyra år läggs polisens kontaktpunkt Ekerö ner. I stället för en fast plats i kommunhuset väljer polisen att söka sig ut för att synas mer utomhus på öarna.måndag 29/6 11:36

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt