Flera. På Mälaröarna finns flera ställen där Trafikverket har satt upp kamerorna. Bilden är från annan ort. Foto: Trafikverket

Nya kameror på plats på Mälaröarnas vägar

Att få upp fler fartkameror på Mälaröarna är en långbänk som pågått i flera år. Men under förra veckan satte Trafikverket till slut upp sju stycken på Ekerö och Färingsö.

 • Publicerad 16:41, 10 jun 2020

Vi har planerat för det här jättelänge, äntligen kommer de upp

Trafikverket har sedan länge konstaterat att de aktuella platserna har höga hastigheter och att risken för svåra trafikolyckor är stor just där.

Av de senast uppsatta kamerorna sitter två på Färentunavägen, den ena strax söder och den andra strax norr om Sundby.

På andra sidan Långtarmen placerades fem kameror ut mellan Nyckelby och Munsö skola. Att kamerorna skulle komma upp har under lång tid varit på gång, men processen har dragit ut på tiden.

– Vi har planerat för det här jättelänge, äntligen kommer de upp, säger Anna-Sofia Welander, strategisk planerare för trafiksäkerhet på Trafikverket.

Att det har dröjt flera år att montera kamerorna har framför allt tekniska orsaker.

– På några ställen har det funnits runstenar som vi inte har kunnat flytta på. Men de största problemen har varit att kunna dra el till stolparna och det är ett arbete som inte vi ansvar för utan elleverantörerna, säger Anna-Sofia Welander.

Större satsning

De nya kamerorna är en del av en regional satsning från Trafikverket där omkring 140 kameror ska monteras i Stockholms län och på Gotland.

– Ytterligare tre ska sättas upp i Ekerö kommun. Två ska sättas upp på Färingsö och en på Ekerö. Men när det sker har vi ingen prognos för eftersom vi inte styr över arbetet med elen, säger hon.  

Nyuppsatta kameror på Mälaröarnas vägar har tidigare resulterat i sabotage då de snabbt fällts. Anna-Sofia Welander har inte hört något om att de nya skulle ha utsattas och tror att de får stå kvar.

– Det har varit stor efterfrågan. De synpunkter vi har fått har rört varför de är placerade på just de platser vi har valt, säger hon.

Förutom att rädda liv finns det enligt myndigheten en positiv miljöpåverkan. När hastigheterna sänks minskar även buller och utsläpp av koldioxid och andra skadliga ämnen.

Kamerorna mäter hastigheten med hjälp av en radar och de tär bara när en förare kör för fort som kameran fotograferar.

Räddar liv

I landet finns cirka 2 000 trafiksäkerhetskameror. De räddar ungefär 20 liv per år och 70 personer från allvarligare skador i trafiken.

Källa Trafikverket

Kulturhistorisk torp redo att hyras ut igen

Nyheter Möjlighet att bo i 1600-talsstugan vid Fiskarudden Vem har inte drömt om att bo i en riktig gammalt torp med anor från Renässansen tidsepok? I drygt ett år har Fiskarudden renoverats och nu finns kulturminnet tillgänglig för en framtida hyresgäst...fredag 14/8 16:35

Här är Ekerös minsta brandstation

Nyheter Hilleshög brandstation kan bli Sveriges snyggaste gräsklipparhus Brandvärnsmannen och Färingsöbon Michael Galmstedt har byggt sin brandstation Hilleshög i miniatyr. Nu kan hans minihus vinna Husqvarnas tävling "Sveriges snyggaste gräsklipparhus".tisdag 11/8 17:01

Hemlig sommarbio anordnas på okänd plats

Nyheter Sugna besökare får själva hitta ledtrådar I augusti visar Stockholms filmfestival tre filmer. Mer information än så ges inte, för tanken är att intresserade själva ska luska reda på var, när och hur det hela går till.måndag 10/8 15:41

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt