Nya Kämpetorpsskolan försenad ett halvår

Kämpetorpsskolan i Älvsjö håller på att renoveras och byggas ut och kommer att bli som ny när den är färdig. Från början skulle de nya eleverna få börja hösten 2019 – men inflyttningen har försenats ett halvår.

  • Publicerad 10:23, 9 mar 2018

Kämpetorpsskolan kommer att bli som ny när den stora renoveringen och ombyggnaden är klar. Tidigare rymde skolan 350 lågstadieelever – inom en snar framtid ska det finnas plats för 1 080 elever från förskoleklass till nian.

Från början var tanken att de nya eleverna skulle kunna inviga de nya klassrummen under hösten 2019, men projektet har blivit ett halvår försenat och nu ser inflyttningen ut att kunna bli först vårterminen 2020.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Vi hittade ingen plats dit vi kunde flytta den paviljongförskola som fanns på området. Först i höstas fick vi bygglov för en ny paviljong på Juvelerarvägen, säger Berit Berggren, projektansvarig på Sisab, som ansvarar för ombyggnaden av Kämpetorpsskolan.

Den ska ersättas av en helt ny förskola i två plan, med sex avdelningar, alldeles i närheten av Kämpetorpsskolan.

De barn som gick på skolan har evakuerats till Solbergaskolan. En av de gamla skolbyggnaderna och en gammal vaktmästarbostad har rivits och tre helt nya byggnader ska byggas. De två ursprungliga byggnaderna som är kvar renoveras just nu upp och byggs om.

– I stort sett blir allt nytt, det är i princip bara skalet kvar. Men huvudbyggnaden är speciell och bevaras som den var tidigare, där får vi i princip inte ändra något, säger Berit Berggren.

Den gamla gympahallen har rivits och i stället ska eleverna som går på den nya skolan ha gymnastik på en ny idrottsplats bredvid skolan, där två nya idrottshallar byggs och det ska finnas en 11-mannaplan med konstgräs.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

En ny skolgård ska också anläggas, som enligt Berit Berggren kommer att bli "väldigt fin".

– För äldre elever kommer det att finnas ett utegym och för de yngre lekplatser med klättring bland annat. Det ska också bli en utomhusscen och två konstnärer jobbar med varsitt verk till skolgården, en skulptur och ett annat konstverk som ska finnas på scenen.

Renoveras och byggs ut

Kämpetorpsskolan går från att rymma 350 lågstadieelever till 1080 elever från förskoleklass till årskurs nio. De nya eleverna kan flytta in vårterminen 2020.

Skolans gympahall har rivits och istället byggs en ny idrottsplats med två hallar och en fotbollsplan i anslutning till skolan. En ny skolgård ska också anläggas.

En ny, permanent förskola med sex avdelningar byggs i närheten.

Visa merVisa mindre