Arbetsmiljön på Nya Karolinska kritiseras hårt av Arbetsmiljöverket. Foto: Mostphotos

Nya Karolinska riskerar stort vite för brister i arbetsmiljön

Hög arbetsbelastning, hög bullernivå och trångt i mat- och pausrum. Det är några av bristerna som Arbetsmiljöverket pekar på när de kritiserar arbetsförhållandena på Nya Karolinska i ett nytt beslut. Nu riskerar Region Stockholm en vitessmäll på 600 000 kronor.

  • Publicerad 11:03, 26 jun 2019

Senast den 2 december vill Arbetsmiljöverket se en handlingsplan för hur arbetsmiljön ska förbättras för läkarna på Nya Karolinska. Och redan i september måste det ges en återkoppling gällande sjukhusets identifierade lokalbrister.

Det slår myndigheten fast i ett färskt beslut där arbetsmiljön på sjukhuset kritiseras på ett flertal punkter. Bland annat bedöms arbetsbelastningen vara för hög, bullernivån överstiger rimliga värden och det är även för trångt i mat- och pausrum, rapporterar Nyhetsbyrån Sirén.

– Det handlar om grundläggande krav. Arbetsgivaren ska undersöka personalens arbetsförhållanden och bedöma de risker som finns, säger arbetsmiljöinspektören Annika Gladh till Sirén.

Riskerar vite på 600 000

Om kraven inte uppfylls riskerar Region Stockholm ett vite på 600 000 kronor.

Arbetsmiljöverket har gjort ett flertal inspektioner på NKS och de fackliga skyddsombuden har begärt ingripanden på ett 20-tal punkter. Det gäller bland annat brist på omklädningsrum, tillgång till dagsljus i vissa arbetsrum och felplacerade tv-skärmar i operationssalarna, skriver Sirén.

Där anser Arbetsmiljöverket att det saknas skäl för ytterligare vitesförelägganden mot Region Stockholm.