BÄLTE. "Bältet bär med sig ett löfte inför framtiden när Medborgarhuset öppnar igen. Det uppenbara skyddar något som än så länge döljs" skriver Stockholm konst om nya konstverket kring Medborgarhuset. Foto: Joanna Perssson

Nya konstverket på Medis – ett vitt plank

Ett vitmålat plank med ett stort spänne i metall. Det är det nya konstverket som från och med i dag pryder byggplanket runt Medborgarhuset.

  • Publicerad 13:32, 14 jun 2018

Under den segdragna renoveringen av Medborgarhuset, som pausades under nästan ett helt år på grund av skenande kostnader som fordrade ett omtag för staden, har huset mitt på Medis varit minst sagt dött. Sedan ombyggnationerna kom igång igen omges huset av byggställningar och skrammel, men under torsdagseftermiddagen presenterade staden ett nytt konstverk som ska ge färg och lyster åt den stora tegelbyggnaden medan renoveringen pågår.

Nu invigs stora gågatan på Södermalm – med konstnärlig vattenläcka

Det är den svenska konstnären Kristina Matousch som skapat verket, specifikt för just planket som omsluter Medborgarhuset. Planket har nu förvandlats till ett gigantiskt skärp och metallspänne som "bär med sig ett löfte inför framtiden när Medborgarhuset öppnar igen. Det uppenbara skyddar något som än så länge döljs", skriver Stockholm konst i ett pressmeddelande.

Totalt har konstverket kostat staden 200 000 kronor.

– Det är jävligt lite pengar för det fina verket, det kan du skriva upp. Kostnaden för det vackra spännet är marginellt med tanke på byggkostnader, säger Mårten Castenfors, chef för Stockholm konst.

Ett vitt plank, skulle inte det kunna uppmuntra klottrare?

– Oavsett vad man gör kan det bli klotter. De enda platserna som helt fredats från klotter är väl muralmålningarna vid Mosebacke och på Högbergsgatan, det ska man ha i åtanke. Men det är klart att ett vitt plank kan bjuda in till klotter.

Här är Stockholms största skulpturpark

Idémässigt är konstverket ett syskon till det 58 meter långa "blixtlås" som Kristina Matousch skapade kring Stortorget i Gävle under nyrenoveringen av torget.

Konstverket blir kvar tills Medborgarhuset öppnas för allmänheten, vilket beräknas ske 2020.

INVIGNING. Konstverket invigdes vid lunch, bland annat med trumpetfanfar. Foto: Joanna Perssson