HAGASTADEN. Nätverket Bevara Blasieholmen vill se ett nytt Nobelcenter i det runda hus som ska byggas i Hagastaden, mellan Norra tornen och KI. Svenska byggnadsvårdsföreningen är inne på ett liknande spår. Foto: Stockholms stad/Hagastaden

Nya krav på att flytta Nobel Center norrut

De storslagna planerna på Nobel Center på Blasieholmen möter nytt motstånd. Svenska byggnadsvårdsföreningen tycker att hela projektet ska byggas på en annan plats, utanför innerstan.

  • Publicerad 11:40, 9 jun 2015

Bevara Blasieholmen, Stadsmuseet, Edward Blom och Folkpartiet är bara några i raden som ser med mycket kritiska ögon på stadens och Nobelstiftelsens planer att bygga Nobel Center på Blasieholmen.

Nu sällar sig Svenska byggnadsvårdsföreningen till skaran av kritiker.

Vill undvika en knockout

I en debattartikel i Fastighetssverige.se skriver flera företrädare för föreningen att staden bör tänka om när det gäller valet av plats.

Läget på Blasieholmen skulle innebära att Nobel Center slår "knockout" på omgivningen, att Blasieholmens historiska karaktär "utraderas" och medför trafikproblem, skriver Vicki Wenander, ordförande i Svenska byggnadsvårdsföreningen med flera i Fastighetssverige.

Albano ett alternativ

Föreningen föreslår att planerna på Nobel Center lyfts bort från innerstan och i stället placeras i Norra Djurgårdsstaden, Hagastaden eller i den bebyggda delen av Albano.

"Alla märkesbyggnader behöver inte ligga i Stockholms hjärta. I en växande stad är det viktigt att värna om offentliga miljöer i alla delar av staden för att dessa ska bli levande och få en egen identitet" står det i debattartikeln.

LÄS ÄVEN: Nobel Center kan bli lägre än planerat

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.