Stor uppslutning. Många Östermalmsbor passade på att ställa frågor och komma med synpunkter på hur man kan göra Östermalm mer tryggt. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Nya kravet: Kameror och vakter på Östermalm

Över 200 Östermalmsbor dök upp när stadsdelen anordnade trygghetsmöte igår. Två heta samtalsämnen under kvällen var kameror och ordningsvakter.

  • Publicerad 12:36, 5 mar 2020

Igår höll Östermalms stadsdel ett stort trygghetsmöte för medborgarna, dit man även bjudit in Norrmalmspolisen, trygghetsborgarrådet, socialborgarrådet och finansborgarrådet från staden centralt.

Syftet var att skapa ett tillfälle att samlas kring trygghetsfrågan med anledning av den oro som uppstått efter sprängdådet på Gyllenstiernsgatan i januari.

När ÖstermalmDirekt kom till mötet var salen nästintill fullsatt. Över 200 Östermalmsbor hade samlats – gamla, unga, fastighetsägare, föreningar och representanter från alla politiska partier.

Innan mötet drog igång småpratades det om sprängningen i januari.

– Han sitter väl fortfarande häktad? säger en äldre kvinna bredvid mig.

En annan kvinna har tagit med sig urklipp från tidningar om det som skrivits om sprängningen.

Het diskussion

När det var dags för frågestund fick polisen och politikerna det hett om öronen.

– Jag skulle vilja veta om kameraövervakningen! skriker en från publiken.

– Vad är restriktionerna? Hur mycket satsar kommunen? Vad är budgeten?

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) tog mikrofonen.

– Det är inte en budgetfråga. Vi har mångdubblat platserna den senaste tiden, säger hon.

Tobias Lövström, tf lokalpolisområdeschef, fortsätter:

– Vi arbetar nu med att titta på var vi har våra kameror. Den personliga integriteten väger fortfarande tungt. Det är inte bara att sätta upp en kamera.

Finns planer på fler kameror på Östermalm?

– Det finns planer, men jag kan inte säga var. Vi håller just nu på att titta på hela lokalpolisområdet för att få en samlad bild av vart vi ska rikta resurser, säger Tobias Lövström, tf lokalpolisområdeschef Norrmalm.

– Det här är något vi kan driva ännu tydligare från stadsdelen, säger Andréa Hedin (M), ordförande i Östermalms stadsdelsnämnd.

Östermalmsborna krävde även fler ordningsvakter i stadsdelen.

– Vi vill ha ordningsvakter här, men vi har precis förlorat tillståndet på Stureplan. Det är inte vårt fel, det är lagens (se faktaruta). Men här trycker vi på. Östermalm är enda stadsdelen vi inte har ordningsvakter nu, säger trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD).

Utfrågade. Micken åkte runt oavbrutet i publiken som ställde politiker och polis mot väggen. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Engagerade. Många tyckte flera övervakningskameror och ordningsvakter bör prioriteras på Östermalm. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Ordningsvakter – detta gäller

Vilka områden som får ordningsvakter beslutas av polisens rättsavdelning som tittar på hur mycket störningar det är på platsen, rekomendationer från lokalpolis samt att det inte är FÖR brottstungt – då detta är polisens område.

Trygghetsborgarrådet Erik Slottner (KD) menar att lagen är bristfällig vilket är anledningen till att man förlorat tillståndet på Stureplan samt inte får tillstånd på Humlegården och Birger Jarlsgatan, som politikerna ansökt om. Rättsavdelningen har antingen bedömt att det inte är tillräckligt otryggt på platsen eller att det är för brottstungt.

Visa merVisa mindre