Kryddgård. Matsalen på övervåningen fungerar tillfälligt som odlingsplats för kryddor och grönsaker som ska användas till en del av maten. "Vi vill att det ska vara lite genuint", säger Karin James, till vänster i bild. Till höger Therese Sallhed. Foto: Claudio Britos

Nya krögarna lovar grönt Farsta gård

Grönt, närodlat – och en nystart. Det hoppas krögarna på när Farsta gårds restaurang öppnar på nytt i dagarna.

  • Publicerad 16:58, 13 maj 2020

Alla förutsättningar finns för att vi ska lyckas.

En lastbil med grönsaker, mjölk och andra råvaror rullar in. I slutet av mars flyttade krögarna Karin James och Therese Sallhed in på Farsta gård och i dag tar de emot de första matleveranserna.

– Alla gör tummen upp när de går förbi och säger att de längtar till att det ska öppna. Det känns bara bra, säger Therese.

Den 21 maj slår tjejerna upp portarna till restaurangen, mindre än ett halvår efter att den förra krögaren lämnade stället efter en fejd med Farsta föreningsråd.

– Vi vet vad som har varit och har så klart kunnat läsa om det i tidningen. Men nu är nu, och nu ska vi göra det här. Vi har en fantastiskt bra dialog med föreningsrådet och utvecklar saker tillsammans, säger Therese.

– När vi presenterade vad vi ville göra och vilka vi var så var det väldigt mycket i linje med vad de vill ha. Det är möten och väldigt strukturerat, säger Karin.

Vilken blir den största skillnaden för besökarna?

– Maten kanske, att den blir lättare och grönare, säger Karin.

– Och logistiken i huset, tillägger Therese.

Krögarna Karin James och Therese Sallhed utanför Farsta värdshus som slår upp portarna den 21 maj. Foto: Claudio Britos

Till nymodigheterna hör ett uppgraderat kök, ny serveringsdisk och en tydligare markerad uteservering, så att den som tar ett glas vin utomhus inte knatar iväg hur som helst av misstag.

Dessutom har restaurangen fått ett nytt namn: Farsta värdshus.

– Vi diskuterade det med föreningsrådet och de tyckte att det var en jättebra tanke, och en nystart, säger Therese.

De båda krögarna har många års erfarenhet av att jobba inom restaurangbranschen, bland annat på Hågelby gård. Angående sin nya arbetsplats tror Karin att den vackra miljön bidragit till att de kan öppna trots rådande omständigheter.

Som den Hökarängsbo hon är har hon haft span på stället ett tag.

– När det väl kom upp kändes det som att det var meningen, säger hon.

Och kan ni lova Farstaborna att ni blir kvar här ett tag?

– Ja, vi har ett treårskontrakt så det tänker vi vara, säger Therese och tillägger:

– Alla förutsättningar finns för att vi ska lyckas, bara folk vill komma.

Farsta gård: plats för flera tvister

Restaurangen på Farsta gård stängde i julas efter att den dåvarande krögaren Jesper Boulliant råkat i luven på Farsta föreningsråd, som hyr gården av Stockholms stad.

Konflikten gällde bland annat undermålig köksutrustning och ekonomiska frågor. Då hade den anrika gården redan skakats av en tvist mellan föreningsrådet och Jesper Boulliants företrädare.