Nya kvarter på Kungsholmen får kritik

Planerna på att riva St Eriks ögonsjukhus och bygga två nya centrala kvarter får kritik från flera håll. Skönhetsrådet ger dock tummen upp – men tycker husen ska sänkas.

  • Publicerad 16:39, 4 mar 2020

Det är Region Stockholm som vill riva St Eriks Ögonsjukhus, som ska flytta till Hagastaden, och istället göra plats för bostäder. Nu är förslaget på 325 lägenheter i två nya kvarter, lokaler i bottenvåningarna, en förskola samt en fullstor idrottshall i ett av kvarterens bottenvåningar.

Men planerna får kritik från både boende i området och flera intresseorganisationer som skickat in synpunkter. Svenska Byggnadsvårdsföreningen vill att förslaget slopas och menar bland annat att det innebär "en negativ påverkan i form av skalförskjutning och kraftig kontrast i förhållande till Sankt Eriksområdet med dess höga kvalitet i stadsmiljö". De vill istället att sjukhusbyggnaderna bevaras och att nya kvarter ska byggas i liknande stil som övriga Sankt Eriksområdet.

Så blir Kungsholmens nya centrala kvarter

Den synen delar även Samfundet S:t Erik som kallar förslaget för "en brysk stympning av hela Sankt Eriksområdet" och att förslaget skulle ge området en "betydligt torftigare karaktär". De skriver att Sankt Eriksområdet, signerat Aleksander Wolodarski, tillhör Stockholms mest uppskattade områden från sen tid och att staden därför borde omarbeta det nya förslaget enligt Wolodarskis ursprungliga helhetsplan.

Skönhetsrådet däremot ger tummen upp men tycker att husen generellt sätt bör sänkas med en våning.

"Gestaltningsmässigt bör de nya kvarteren spegla vår samtid, men tillåtas en detaljeringsnivå som bryter ner skalan för betraktaren", skriver Skönhetsrådet.

Färre våningar, samt färre förskoleavdelningar, skulle även kunna göra förskolans gård "relativt sett" större enligt rådets svar. De vill även att lindallén längs Fleminggatan bevaras.

Samrådet pågår till den 10 mars. Här kan du läsa mer.

Kvarter ett med bostäder, kontor och lokaler samt den nya långsmala torgytan längs Fleminggatan. Foto: Stockholms stad/Tengbom