Nya kvartersnamn i Täby – men vad betyder de?

Nu är det beslutat med namn på gator och kvarter i det framtida bostadsområdet som kring Näsby slott.

  • Publicerad 16:58, 2 feb 2018

Namnsättningen av kvarter och gator för det nya området som ska ligga kring Näsby slott i Näsbypark är nu beslutat.

Stadsbyggnadsnämnden har godkänt att vägarna få namn som Näsby Slottsallé, Strandängsgatan, Näsbyviksgränd, Kadettens gata, Fänrikens gata och Dora Lamms gata (tidigare slottsägare).

Så långt är allt lugnt. Men kvarterens namn är lite mer förvirrande. Eller vad sägs om Frontespisen, Gesimsen, Frisen, Pilastern, Lanterninen eller Kapitälet?

Men vad betyder namnen egentligen? Stadsbyggnadsnämndens ordförande Johan Algernon (M) försöker förklara:

Frontespisen: "Det är som en liten kupa, ofta en utskjutande del på fasaden. På moderna hus har man kanske ett vanligt tak så kan man ha en liten bit av fasaden som sticker upp."

Gesimsen: "Det är egentligen delen av själva övergången mellan tak och fasad. Det var helt nytt för mig också. Tydligen kan det också kallas för Korish, det är i alla fall ett ord jag hört tidigare".

Frisen: "Det är en utsmyckad del av fasaden. Det jag fick lära mig är att Frisen sitter under Gesimsen".

Pilastern: "Det är egentligen en pelare. Men Pilasten är bara en halvpelare. Den är fyrkantig eller rektangulär, den är inte rundad".

Kapitälet: "Det är toppen på pelaren. Om du har en pelare har den en bas och sedan en topp, där den sitter fast med taket".

Lanterninen: "Det hade jag faktiskt koll på. Det är som ett litet torn på ett tak som har fönster på sig."

Kvartersnamnen är hämtade från en beskrivning av slottets arkitektur.

– Alla de här svåra namnen återfinns på Näsby slott. Lite är det att koppla tillbaka till arkitekturhistoria. Kvartersnamn är något som man sällan använder publikt sen, säger Johan Algernon.

– Vi har funderat på att ha någon form av vandring med intresserade medborgare. Det blir en möjlighet att även sprida lite kunskap kring arkitekturhistoriska frågor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

M utmanar partier och Täbybor att kasta skräp

Nyheter "Vill samla så många som vi kan" Moderaternas nya vallöfte: 100 papperskorgar till kommunen. Nu vill de utmana andra partier i kommunen.tisdag 22/5 17:13

Efter attacken - nya träd på plats

Nyheter Skyddas av stängsel I januari skövlades 56 träd, olovligen, vid Rönningesjön. Nu har nya träd planterats, och fått skydd runt sig.tisdag 22/5 16:30

Vi är stockholm