Socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP) och Andrea Ström (M), vice ordförande i socialnämnden. Foto: Direktpress / Stockholm Stad

Nya larm: ”Barnen har inte fått mat”

Moderaterna kräver en kriskommission och mer central styrning efter larmet om att flyktingbarn mutas och hotas till tystnad om missförhållanden. ”Dålig ide”, menar socialborgarrådet.

  • Publicerad 17:40, 13 jul 2016

Det var i förra veckan som vi kunde berätta att Kungsholmens, Östermalm och Norrmalms gemensamma enhet för att ta emot ensamkommande flyktingbarn har lex Sarah-anmälts.

En socialsekreterare som arbetet inom enheten har slagit larm om att flyktingbarn bland annat mutats eller hotats till tystnad om missförhållanden på sina boenden och att personalen går på knäna.

Får kritik

Nu får den styrande majoriteten kritik från Moderaterna som anser att staden borde tillsätta en oberoende kriskommission som går igenom läget i stadsdelarna.

Enligt Andrea Ström (M), vice ordförande i socialnämnden, finns det flera exempel på att mottagandet brustit.

– Vi har fått rapporter och sett i flera stadsdelar att barn som har placerats i hem inte har fått mat eller att hemmen saknat avlopp. Det har även förekommit att barn placerats på platser där utövarna inte har haft ett avtal överhuvudtaget, säger hon.

Moderaterna anser också att staden borde hantera mer av mottagandet själva och inte lägga det stora arbetet på stadsdelarna.

– Vi har varnat för att de rödgrönrosa lämnar de här barnen vind för våg. Det finns ingen plan för hur stadsdelarna ska klara situationen framöver. Till exempel vill vi se en central samverkan, det här är en för stor uppgift för stadsdelarna, säger Andrea Ström.

Viktig fråga

Men att riva upp det upplägget i den nuvarande pressade situationen för socialsekreterarna och skapa en mer centralt styrd organisation är en dålig idé, enligt socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP). Någon krisutredning är heller inte aktuellt.

Enligt Åsa Lindhagen samverkar staden och stadsdelarna redan och man har från centralt håll satt in extra åtgärder. Bland annat har det gjorts upphandlingar med aktörer som har jourhem och hvb-hem för att minska på de oseriösa aktörerna och jourhemsutbildningar kortats ner och skräddarsytts för mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Det ska även tas fram handlingsplaner för att förbättra arbetssituationen för socialsekreterarna.

– Att ha ett tryggt boende är en av de viktigaste frågorna jag har att hantera och något jag följer väldigt noga. Det bästa vi kan göra är att se till att ge socialtjänsten bättre förutsättningar och resurser. Jag var väldigt kritisk när alliansen skar ner på socialtjänsten men på två år har vi skjutit till lika mycket pengar som de gjorde under åtta år, säger Åsa Lindhagen.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.