Matavfallsanläggningen planeras kunna ta hand om 70 procent av Stockholms matavfall. Det motsvarar totalt 105 000 ton matrester per år. Foto: Stockholm stad/Cleantech

Nya matavfallsanläggningen dyrare än väntat

Stockholms stads nya matsorteringsanläggning i Högdalen blir 20 miljoner kronor dyrare än beräknat. "Vi hade inte räknat med den kostnaden alls", säger Britta Eliasson, enhetschef på exploateringskontoret.

  • Publicerad 16:54, 7 mar 2018

Stockholms stad planerar att bygga en matavfallsanläggning för att stärka Högdalens industriområde, som StockholmDirekt berättat tidigare. Den blivande verksamheten är tänkt att stå i kanten av industriområdet, bredvid Fortums värmekraftverk.

För att frigöra mark måste en av fjärrvärmeledningarna på Stockholm Exergis värmekraftverk att flyttas en bit inom samma område.

Detta innebär en kostnad för Stockholms stad på 20 miljoner kronor.

– Vi hade inte räknat med den kostnaden alls, men det har visat sig att det inte finns tillräckligt med plats för att bygga anläggningen annars. Eftersom det är angeläget för staden att få till den här matavfallsanläggningen måste vi nu vara med och finansiera flytten, säger Britta Eliasson, enhetschef på exploateringskontoret i Stockholm.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Staden har dock intäkter i projektet som väger upp kostnaderna.

– Det handlar exempelvis om tomträttsavgälder på marken där anläggningen ska stå, säger Britta Eliasson.

För att tidplanen ska hålla måste fjärrvärmeledningen ha flyttats senast nästa sommar. Det betyder att flytten, som beräknas ta ett år, behöver inledas under sommaren 2018.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Ärendet tas upp för beslut i exploateringsnämnden i morgon, torsdag, där nämnden föreslås godkänna kostnaden för fjärrvärmeflytten samt genomföra beställning av flytten.

De totala investeringsutgifterna för projektet beräknas till cirka 42,9 miljoner kronor.

Från början var tanken att bygga en biogasfabrik i området. Därefter har Stockholm Vatten och Avfall beslutat att anläggningen bara ska ta emot, sortera och lasta om matavfall – för att sedan skeppa avfallet vidare till redan befintliga biogasfabriker.

Därför blir det ingen biogasanläggning i Högdalen

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Nytt upprop: Gör kulturhus av rivningskåken

Nyheter Björkhagenbor går samman för att stoppa rivning Vad är viktigast: bostäder eller kultur? I Björkhagen har planerna på att riva en gammal tegelkåk till förmån för hyresrätter, fått folk att vakna till liv i kvarteret. De vill skapa ett nytt hjärta...torsdag 21/6 13:20

Tack för alla tips, kära Fruängsbor!

Nyheter Öppen redaktion: Lokalpolitik, blommor och kafé på önskelistan Ett kafé där äldre kan träffas, fler evenemangstips och mer lokalpolitik. Det var några av önskemålen när vi mötte läsare i Fruängen i fredags.onsdag 20/6 16:48