Nya näringslivsen­heten är igång i Håbo

Håbo Marknads AB går snart i graven. Håbo kommuns nya näringslivsenhet är dock redan igång. – Ja, vi startade den 2 mars, berättar Jenny Lindberg.

  • Publicerad 14:24, 6 mar 2020

Man har större fokus på näringslivet i dag än man hade för åtta år sedan

Turerna kring Håbo Marknads AB har varit många och Bålsta/Upplands-BroDirekt har berättat i ett flertal texter om situationen. Nu är det dock klart sedan en tid tillbaka att företaget avvecklas helt och hållet. I stället flyttar verksamheten in under kommunens tak, såväl bokstavligt som bildligt talat.

– Jag och Sanna kommer jobba med näringslivsfrågorna tillsammans med Conny (Coldevin, tf vd Håbo Marknad. reds.anm) så länge han finns kvar i bolaget. Både Sanna och jag jobbade ju i HMAB fram tills förra året, så vi har mycket kunskap med oss därifrån säger Jenny Lindberg.

Och ni har redan startat?

– Ja, i går (2 mars). På fullmäktige uttrycktes det lite oro för att vi skulle ta över från 1 mars och man trodde att man behövde flytta fram det datumet, men i och med att vi redan finns i organisationen var det inte så svårt. Nu lägger vi en plan fram till sommaren till att börja med, så verksamheten kommer igång ordentligt.

Mycket av det som pågick förr kommer nu fortsätta, med seminarier, morgonsoffa och samverkan med de lokala företagarföreningarna.

– Det som är nytt är att vi har skapat funktionen Företagslots. Man ska kunna vända sig till en person, när man behöver kommunkontakt. Just nu är det jag, och jag kan kalla in de berörda förvaltningarna utan att företagen tvingas jaga runt. Det som kommuner framför allt kan göra för att gynna tillväxt och utveckling i det lokala näringslivet är att minska krångel, att förenkla för företagen. Då är det här verkligen ett steg i rätt riktning, säger Jenny Lindberg.

– Ett lotsmöte betyder inte att man får alla svar, men man kan ställa alla frågor. Vi har haft två sådana möten redan, och de har fungerat riktigt bra, slår hon fast.

En annan sak som är nytt är att Håbo kommun kommer uppvakta framförallt de stora företagen och diskutera hållbarhetsfrågor och hållbarhetslöften.

– Det börjar vi med redan i vår, säger Jenny Lindberg som ser ljust på framtiden.

– Jag tycker att det är jättebra att sitta i förvaltningen. Jag har jobbat i HMAB sedan 2012 och ser att stämningen är annorlunda i kommunen idag än det var då. Man har större fokus på näringslivet idag än för bara några år sedan.

Håll i mobiltelefonerna!

En våg av mobiltelefonstölder tycks gå genom området. Under måndagen skedde tre liknande fall. – Vi undersöker möjligheten att stölderna kan ha ett samband, säger Åsa Bergfors på polisen.tisdag 2/6 10:23

De öppnar – mitt i krisen

"Bålstaborna verkar må rätt bra" Två veckor innan coronakrisen skrev de på hyresavtalet. Nu öppnar bröderna C-H och CG Forsbeck sitt nya burgarställe i Håbo.måndag 1/6 15:41

Sport

    Senaste numret

    Bålstabladet
    Stockholm Direkt