Större instas. Hägersten-Liljeholmen ansöker om fler vakter. Foto: Sacharias Källdén

Nya ordningsvakter i Hägersten efter rånvåg

Mälarhöjden och Axelberg får ordningsvakter. Det är en av flera insatser efter larmet om rån mot barn och ungdomar i stadsdelen.

  • Publicerad 12:09, 14 mar 2019

För drygt en vecka sedan blev två barn i 12-årsåldern rånade i Aspudden på väg till sin fotbollsträning av ett gäng killar i övre tonåren. Det uppmärksammades i senaste sändningen av SVT-programmet Veckans brott.

Det här är ett av flera fall där unga gärningsmän rånar andra ungdomar, en brottslighet som polisen ser ökar i stadsdelen.

Under perioden 11 februari till 10 mars i år anmäldes 26 personrån i lokalpolisområdet Skärholmen, där Hägersten ingår, enligt Veckans brott. Det kan jämföras med samma period ifjol, då det var 13 rån. Störst är ökningen i Hägersten-Liljeholmen.

Ytterligare fyra unga rånare gripna i Söderort

Polisen arbetar nu mot ungdomsgrupper ute på allmänna platser för att identifiera och kartlägga de inblandade i rånen.

Spiral av rån bland unga

Clas Cederlid, preventionssamordnare i stadsdelen, tycker sig se en attitydförändring bland ungdomarna i takt med att ungdomsrånen blir fler.

– Snacket går och fler tar sig rätten att ta från andra utan att det behöver handla om så stora ekonomiska vinster. Det blir mer tillåtet. Så blir det en våg, säger Clas Cederlid.

Erics uppmaning efter ungdomsrånen i Enskede

Vakter i Mälarhöjden

Kartläggningen ska också ligga till grund för insatser från stadsdelen, som kan öka närvaron av av fältassistenter och nattvandrare. Stadsdelen tittar också på om det behöver göras förändringar i stadsmiljön och arbetar för att socialtjänsten och skola ska fånga upp personer som behöver hjälp.

Klart redan nu är att stadsdelen ansöker om fler ordningsvakter. Vakterna ska dels bevaka helt nya områden i Mälarhöjden och Axelsberg. De får också större områden där de kan ingripa i Liljeholmen och Västertorp.