TRÅNGT. Skolgården vid Örskolans paviljonger utökades genom att ta av parkeringsplatsen, något som upprörde föräldrar hösten 2016. Foto: Arkivbild/Ulrica Andersson

Nya Örskolan ska rymma 630 elever

Örskolan ska få nya lokaler där 630 elever ska kunna gå. Ett välkommet men sent besked, enligt oppositionen.

  • Publicerad 17:05, 12 feb 2018

Vad bra att de kommer igång, det är dock två år försent

Örskolan har varit stängd på grund av arbetsmiljöproblem sedan 2012. Sedan dess går alla skolans elever i modullösningar, utöver att man använder lokaler på Skolgången som tillhör Förvaltaren.

"Totalt rör det sig om 200 elever som riskerar att gå hela sin skolgång från förskoleklass till årskurs 6 i paviljonger", skriver kommunen.

Nu har kommunen tagit ett steg till för att bygga en ny skola. En treparallellig F–6-skola med plats för 630 elever och en idrottshall, är föreslaget. Ansökan om planbesked väntas bli godkänd under nästa möte i kommunstyrelsen.

Idrottshallen ska vara medelstor och täcka skolans behov, men även finnas tillgänglig för kultur- och fritid att erbjuda kvällsaktiviteter.

Redan i somras togs ett inriktningsbeslut om att låta en extern aktör bygga en ny skola. Den befintliga skolbyggnaden har ingen verksamhet i dag och ska rivas.

– Vi bygger nu en större skola än tidigare förslag, som dessutom blir billigare i drift för skattebetalarna än de tidigare förslag som funnits, säger kommunstyrelsens ordförande Mikael T. Eriksson (M) i ett pressmeddelande.

Ett tidigare förslag skulle ha kostat uppskattningsvis 233 miljoner kronor att bygga, enligt Mikael T. Eriksson som anser att det är dags att kommunen sätter ner foten i den här frågan.

När det blev politiskt maktskifte i kommunen 2015 fanns redan planer på en ny Örskola som borde ha fullföljts, påpekar oppositionsrådet Peter Schilling (S).

– Vad bra att de kommer igång, det är dock två år försent, säger han.

Han undrar hur Mikael T. Eriksson kan veta att det blir billigare när upphandlingen inte är klar än. Peter Schilling tror inte på att låta någon annan bygga lokaler som kommunen sedan ska hyra.

– Om vi ska ha kommunal verksamhet i en lokal ska vi också äga lokalen. Då kan vi påverka investeringskostnader och hyreskostnader, säger han.

Med denna lösning bedömdes skolpengen sjunka med 1 000 kronor per elev, enligt ett tidigare underlag i ansökan om planbesked. Men enligt Anna Håkansson, tillförordnad stadsdirektör, går det inte att bedöma hur lokalpengen kommer påverkas innan upphandlingen är klar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kommunalråd har anställt sin man

Nyheter Stefan Bergström, kommunalråd och gruppledare för Centerpartiet, har skrivit under anställningsavtalet för sin man som politisk sekreterare på deltid. "Ren och skär korruption", enligt en...onsdag 23/5 17:12

Företagsklimat vänder uppåt

Nyheter Nu tycker företagarna bättre om Sundbybergs stad igen. Årets enkätresultat beskrivs som en rekordstor höjning jämfört med fjolårets bottensiffra.onsdag 23/5 12:21