Upprörda. Anna Lena Sandgren och Henrik Encke med sonen Finn från Dalen är trötta på att få gå långt till sin boendeparkering. Foto: Sacharias Källdén

Nya p-regler väcker vrede i Dalen

De nya p-avgifterna upprör i Dalen då området saknar rabatterad boendeparkering. Men förändringen var nödvändig menar trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

  • Publicerad 15:39, 31 jan 2018

Sedan Stockholms stad beslutade sig för att ändra reglerna för parkering och ta en avgift på de gator som tidigare var gratis, har de boende i Dalen varit irriterade.

På flera håll infördes boendeparkering, som ligger på 500 kronor i månaden och som är en rabatt från Stockholms stad. Men inte i Dalen. Områdets gator fick istället gästparkeringar med vanlig avgift på 10 kronor i timmen.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Anna Lena Sandgren som bor i Dalen tycker att det är orimligt att villaborna i Enskededalen får boendeparkering på gatan – samtidigt som flera har egna garage eller plats på tomten.

– Jag tycker helt enkelt inte att det är demokratiskt. Varför kan inte alla gator i Dalen ha boendeparkering? Det kan inte jag förstå. Vi har pratat med flera grannar och många håller med, säger Anna Lena Sandgren.

Boende på vissa specifika adresser i Dalen kan dock söka och få boendeparkering, men då får de parkera utanför Dalen, bland annat i villakvarteren i Enskededalen.

Dyrt med gästparkering

Har man inte rätt att söka boendeparkering kan man ställa sig i kö till en garageplats eller ställa sig på gatorna och betala vanlig avgift för gästparkering.

– Man har inte råd att ställa sig på den vanliga parkering, det kostar flera tusen i månaden, jag har boendeparkering men får gå långt för att parkera. Det tar tid och det är inte miljövänligt. Nu när jag har barn får jag åka flera varv, säger Henrik Encke.

Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) tycker ändå att beslutet är en bra lösning för Stockholm, för att öka framkomligheten i staden.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Meningen är inte att gatorna i Dalen ska vara för långtidsparkering. Området är inte byggt så, det är små gränder. Men det finns 1 200 garage i området och tanken är att de ska användas, säger Daniel Helldén.

Svårt hitta garageplats

Men flera av de boende menar att en garageplats tar flera år att få.

– Jag fick sälja bilen. Det gick inte att bo här och ha den kvar. Fem års kötid till garagen, skriver en i Facebookgruppen "Dalen Dear Dalen"

Daniel Helldén håller med om att efterfrågan på garage har växt sedan det började kosta, men att köerna nu kan minska då alla boende i Svenska bostäder har förtur till garagen.

– Förut kunde alla ställa sig i kö till en garageplats, därför har de boende i Dalen sen förra året nu förtur till garagen, vilket kan minska köerna, säger Daniel Helldén och fortsätter:

– Jag förstår att man blir frustrerad men ska vi klara av den växande staden så måste vi göra så här, säger Daniel Helldén.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Brand i lokal i Rågsved

Nyheter ”Vi håller precis på att rökdyka” Det bolmar svart rök ur en företagslokal i Rågsved. Brandförsvaret är på plats men ännu finns ingen prognos för när branden kan släckas.onsdag 23/5 20:40

De förser hela Stockholm med blommor

Nyheter Följ med in i gigantiska blomsterhandeln i Årsta partihallar I Årsta partihandelsområde gömmer sig en hel värld av växter och blommor. Vi besökte Trädgårdshallen, Stockholms enda samlade marknadsplats för blomsterhandlare. Här hittar man allt från...onsdag 23/5 19:00