Theodor Smart Randquist är partiledare för Fria Stockholmare. Partiet går till val på att bebygga Gärdet. Foto: Fria Stockholmare / Jonas Herjeby

Nya partiets radikala förslag: bygg på Gärdet

Partiet Fria Stockholmare går till val med ett kontroversiellt förslag. Man vill slopa lagen om Nationalstadsparken och därmed göra om Gärdet till en tätbebyggd stadsel.

  • Publicerad 16:37, 2 aug 2018

Fria Stockholmare (FS) ställer i år upp i sitt andra val någonsin och vill erbjuda stockholmarna ett "stadsvänligare" parti. En del i det är vallöftet som man nu går ut med. Partiet vill ta bort lagstiftningen gällande Kungliga nationalstadsparken då man anser att områdets särskilda beskydd stoppar möjligheten att bygga välbehövliga bostäder.

– Vi vill skapa opinion kring det här och det är en viktig fråga för oss, även om vi inte är något enfrågeparti. Den här lagen måste ruckas på eftersom den hindrar de byggen och den förtätning som vi vill genomföra, säger partiets ordförande Theodor Smart Randquist till StockholmDirekt.

LÄS ÄVEN Här är småpartierna i Stockholmsvalet

Han vill poängtera att det inte handlar om att skövla bort alla grönytor. Vissa stora delar av övriga Nationalstadsparken vill partiet behålla i sin nuvarande form.

– I vår plan för att göra Gärdet till en tät kvartersstad så ingår även en storskalig stadspark och kvartersparker, säger Theodor Smart Randquist.

Samtliga av de stora partierna som sitter i kommunfullmäktige är mer eller mindre för att bevara Gärdet och behålla Nationalstadsparken. Men Fria Stockholmare tror att det finns en opinion för deras idéer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

– Det är säkert så att vi har sympatisörer bland många andra partier i det här. Jag upplever att frågan blivit lite av en helig ko, som jag tror kommer få en backlash, säger Theodor Smart Rundqvist.

Partiet arbetar för tillfället på en visuell presentation av sin vision för Gärdet, som man hoppas kunna presentera inom kort.