Sticker upp. Vad är det som reser sig ur vattnet vid Slussen? Foto: Privat

Nya pelare vid Slussen är "stödben"

De är många och reser sig höga mot himlen vid Slussen. Vad är det för mäktiga pelare i vattnet? Vi har svaret.

  • Publicerad 16:37, 28 aug 2017

Bland maskiner och lyftkranar sticker rejäla pelare upp mot skyn i vattnet på båda sidor bron mellan Söder och Gamla stan. Delar av nya Slussen som börjar torna upp?

Nya Slussen byggs för att kunna skapa surfvåg

Nej, svarar Eva Rosman, kommunikationsansvarig på Slussenprojektet. Pelarna är stödben som håller fast de pontoner som används av grävmaskiner som arbetar ute i vattnet. De går ner till sjöbottnen och gör att pontonerna, som klarar att lasta flera ton, är stadiga. Att pelarna är olika höga beror på att vattnet är olika djupt.

Vattenjobb till 2022

Pontonerna används också för att förvara maskiner och material eftersom det är så trångt på land vid Slussen.

– Just nu är det fyra pontoner med stödben och en till monteras vid Sjöbergsplan. De kommer finnas kvar så länge vi har vattenarbeten kvar att göra. Vi ska bland annat gräva ut nya slusskanalen som ska vara klar runt 2022, säger Eva Rosman.

Gamla Slussen återuppstår – i jättelik 3D-modell

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.