Satsning. Mer pengar till biblioteken ska bland annat investeras i en ny filmtjänst i Täby och samtal med unga med kändisen William Spetz i Vallentuna. Foto: Mostphotos/Täby bibliotek

Nya pengar till Norrorts bibliotek

Stödet från staten fortsätter och både Täby och Vallentunas bibliotek kommer att utveckla sin verksamhet under året.

  • Publicerad 12:05, 2 jul 2019

Nu har beslutet kommit att både Täby och Vallentunas bibliotek för fortsatt stöd från Statens Kulturråds nationella satsning som kallas Stärkta bibliotek.

För Täbys del handlar det om ytterligare 600 000 kronor till biblioteket.

– Det möjliggör att vi kan utveckla flera delar av vår verksamhet och vi är glada för satsningen, säger Malin Törnquist, bibliotekschef i Täby.

Täby har med tidigare bidrag från köpt in pop up-bibliotek i form av cyklar som används till att komma ut i kommunen, på bland annat badstränder, torg och äldreboenden.

De nya pengarna ska bland annat gå till språksatsningar – som att köpa in mångspråkslitteratur och ordna sagostunder på fler språk än svenska.

– Vi kommer göra insatser för prioriterade målgrupper och nationella minoriteter. Vi diskuterar även att starta en IT-grupp för nyanlända kvinnor eller kvinnor som har annat modersmål än svenska, säger Malin Törnquist.

I Täby kommer det även satsas på film. Detta genom att man startar upp en tjänst där man som besökare kan hyra en film digitalt med sitt lånekort.

Något som redan finns på Vallentunas bibliotek. Även de får ta del av det statliga bidraget i år igen – 750 000 kronor.

Här har också pengarna tidigare gått till cyklar. Med de nya pengarna vill man nu satsa på en kulturbil.

– Den medför att vi lättare kan besöka både hembygdsgårdar, idrottsevenemang, äldreboenden och förskolor runt om i kommunen, säger Marie Gustavsson, bibliotekschef i Vallentuna kommun i ett pressmeddelande.

Vallentuna satsar även på utbudet för unga. Bland annat genom samtalsträffar med temat självkänsla, som hålls av skådespelaren, komikern och programledaren William Spetz. Flera författare och politiker kommer även besöka biblioteket under året.

Vad är stärkta bibliotek?

En nationell satsning som är tillfällig och pågår under tre år på uppdrag av regeringen. Tanken med satningen är att stärka folkbiblioteken i hela Sverige. Biblioteken runt om i landet får själva söka pengar varje år och sedan fördelas pengarna ut till kommunerna.

Stockholm Direkt