Klurigt. Fiskevårdsområdesföreningen i Vallentuna vill testa att rena sjön – med en gäddfabrik. Bilden är från Vallentunasidan av sjön. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Nya planen: Gäddor ska rena Vallentunasjön

Vallentuna fiskevårdsområdesförening planerar att bygga en så kallad "gäddfabrik" i Vallentunasjön. Tanken är att det ska öka antalet gäddor i sjön, som i sin tur bidrar till renare vatten.

  • Publicerad 11:39, 27 aug 2019

En gäddfabrik är en speciell typ av våtmark som byggs vid en å- eller bäckmynning för att locka gäddor att komma dit och para sig, eller leka, som det heter på fiskespråk.

Det blir en slags damm där vattnet är lite varmare och där ynglen är mer skyddade från att bli uppätna av annan fisk i sjön.

– Gäddorna känner av att vattnet är varmare där på vårkanten, när de ska börja leka. Det gör att de lockas dit och blir gladare och piggare. När de leker släpper honan sin rom där och sen blir det befruktat och då kan det bli en massa gäddyngel i den där dammen, säger Per Stribeck, ordförande i Vallentuna fiskevårdsområdesförening.

Mer gäddor – mindre alger

En anledning till att Vallentunasjön är så smutsig är för att det är mycket alger.

Där kan gäddorna hjälpa till i och med att de äter av vitfisken i sjön. När det blir färre vitfiskar i sjön blir fler djurplankton i sjön – som vitfiskarna annars äter av.

Djurplankton i sin tur lever av alger så när de ökar i bestånd bidrar de till en naturlig rening av sjön genom att äta upp algerna.

– Det kallas för biomanipulering, man använder naturliga biologiska metoder och hjälper naturen på traven. Man får en renare sjö genom att ändra på fiskbeståndet i sjön, säger Per Stribeck.

Han tillägger att fler gäddor också är positivit för fisket.

Fiskevårdsområdesföreningen har lämnat in ett förslag på att bygga gäddfabriken i Karbyån, som ligger på Täbysidan.

Nu väntar vidare projektering under hösten.

– Förhoppningen är att den ska vara på plats nästa år, säger Per Stribeck.

Planen för Danderyds välfärdsmiljoner – ingenting

Nyheter M-ordförande: "Inga nya satsningar eller löften" Över 11 miljoner tillkommer till kommunen efter ny överenskommelse om välfärdsmiljarderna. Hanna Bocander (M) ser inte den utökade budgeten som ett tillfälle att göra några nya satsningar.fredag 24/1 16:29

Anna får pli på hundarna i Norrort

Nyheter "Det finns ingen manual" En del hundägare har problem med hundar som skäller, krafsar eller kissar inomhus. Men om det inte är något fysiskt fel på pälsklingen? Det är här Danderydsbon och hundtränaren Anna Ögren kommer in.fredag 24/1 15:26
Stockholm Direkt