Klurigt. Fiskevårdsområdesföreningen i Vallentuna vill testa att rena sjön – med en gäddfabrik. Bilden är från Vallentunasidan av sjön. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Nya planen: Gäddor ska rena Vallentunasjön

Vallentuna fiskevårdsområdesförening planerar att bygga en så kallad "gäddfabrik" i Vallentunasjön. Tanken är att det ska öka antalet gäddor i sjön, som i sin tur bidrar till renare vatten.

  • Publicerad 11:39, 27 aug 2019

En gäddfabrik är en speciell typ av våtmark som byggs vid en å- eller bäckmynning för att locka gäddor att komma dit och para sig, eller leka, som det heter på fiskespråk.

Det blir en slags damm där vattnet är lite varmare och där ynglen är mer skyddade från att bli uppätna av annan fisk i sjön.

– Gäddorna känner av att vattnet är varmare där på vårkanten, när de ska börja leka. Det gör att de lockas dit och blir gladare och piggare. När de leker släpper honan sin rom där och sen blir det befruktat och då kan det bli en massa gäddyngel i den där dammen, säger Per Stribeck, ordförande i Vallentuna fiskevårdsområdesförening.

Mer gäddor – mindre alger

En anledning till att Vallentunasjön är så smutsig är för att det är mycket alger.

Där kan gäddorna hjälpa till i och med att de äter av vitfisken i sjön. När det blir färre vitfiskar i sjön blir fler djurplankton i sjön – som vitfiskarna annars äter av.

Djurplankton i sin tur lever av alger så när de ökar i bestånd bidrar de till en naturlig rening av sjön genom att äta upp algerna.

– Det kallas för biomanipulering, man använder naturliga biologiska metoder och hjälper naturen på traven. Man får en renare sjö genom att ändra på fiskbeståndet i sjön, säger Per Stribeck.

Han tillägger att fler gäddor också är positivit för fisket.

Fiskevårdsområdesföreningen har lämnat in ett förslag på att bygga gäddfabriken i Karbyån, som ligger på Täbysidan.

Nu väntar vidare projektering under hösten.

– Förhoppningen är att den ska vara på plats nästa år, säger Per Stribeck.

Blomdörren ledde Charlotta till Markims kvinnohistoria

Nyheter "Det fanns en själ i huset när vi flyttade hit" Vad döljer sig bakom den blommiga dörren i det gamla huset i Markim? Det visar sig vara en envis konstnärinna som lämnade avtryck i bygden under sin livstid. Charlotta Didriksdotter Sjöberg, som...fredag 13/9 16:24

I Danderyd är varannan bil extra tung

Nyheter 48 procent av bilarna väger mer än 1,5 ton I Danderyd kör knappt varannan person en motorstark bil, åtminstone om man ser till den statistik som länsstyrelsen har tagit fram.fredag 13/9 16:18
Stockholm Direkt