Ljus i tunneln. Stefan Norberg och Anneli Strömsten ställe Melodybox har varit nära att stängas ner hela våren men staden ser nu ut att låta det privata kulturstället vara kvar i fem år till i Hökmossen. Foto: Arkivfoto: Jannie Flodman

NYA PLANEN: Nu kan Melodybox räddas

Staden ändrar sig – Melodybox kan få vara kvar i Hökmossen i fem år till. Sen är planen att det privata kulturstället flyttar till en annan del av Söderort.

  • Publicerad 11:33, 12 jun 2019

Under hela våren har det privata kulturstället Melodybox varit hotat av nedstängning. Skälet är att de spelningar, fester och andra kulturaktiviteter som fixats i fastigheten mitt bland Hökmossens villor strider mot detaljplanen.

Senaste budet var att fastighetsägaren riskerade stora viten om Melodybox inte la ner.

Melodybox hyresvärd hotas av saftiga viten

Men sent i maj, precis innan politikerna skulle ta beslut om Melodybox, gjorde kulturställets ägare ett sista försök att få tillstånd att vara kvar i huset i väntan på rivning.

En ny ansökan om tidsbegränsat bygglov skickades in till staden, trots att stadsbyggnadskontoret tidigare tydligt sagt att ett sådant lov inte är aktuellt.

Vändningen: Ny livlina för Melodybox

Planerad flytt till Farsta avgörande

Men nu, i elfte timmen, gör kontoret en ny bedömning. Melodybox kan få vara kvar i Hökmossen i fem år. Skälet är att Melodybox nu lämnat in en plan som visar vart kulturstället ska flytta vidare och när. Det är ett krav för att tidsbegränsat lov ska kunna ges och det har inte Melodybox redovisat – förrän nu.

– Nu har Melodybox, styrkt med handlingar, visat att de har en avsiktsförklaring klar med Telestaden i Farsta för att flytta in i lokaler där. Det är lokaler som kan stå klara för inflyttning 2024, säger bygglovshandläggaren Calle Öhlin.

Melodybox: "Skadeskjutna"

Melodybox Stefan Norberg välkomnar stadens nya besked, men önskar att man hade kunnat landa i det här tidigare.

– Den här våren har gjort oss skadeskjutna. Allt har stått stilla men vi hoppas att vi kan komma igen. Vi har inte tagit en enda bokning sen maj, så visst är det ett jätteskönt besked men vi har snabbt fått en uppförsbacke, säger Stefan Norberg.

Han kallar flyttplanen till Farsta för ett "spännande projekt".

– Det är fantastiskt att vi har hittat någon som vill samarbeta med oss i framtiden men i nuläget finns inte mer än en skiss. Vi får ta en sak i taget. Nu får vi fira detta, säger Stefan Norberg.

Beslut på torsdag

Frågan om Melodybox framtid i Hökmossen avgörs formellt imorgon av stadsbyggnadsnämnden.

SöderortDirekt har sökt stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).