Oväntat. I april förra året fattade Unite-bygget på Bobergsgatan eld. Snart ska projektet vara igång igen – men i annan skepnad. Foto: Clarence Franker

Nya planer för brandhärjat hus på Östermalm

I april uppstod en brand i det ofärdiga nybygget Unite i Norra Djurgårdsstaden. Sedan dess har arbetet stått stilla. Nu berättar Oscar Properties att man har nya planer för husen.

  • Publicerad 12:11, 28 jan 2020

Vi har tidigare skrivit om projekt Unite i Norra Djurgårdsstaden, där bolaget Oscar Properties fått bygglov för cirka 44 nya bostadsrätter vid Bobergsgatan, mittemot gasverksområdet.

Bygget påbörjades under 2018 och de första bostäderna var tänkta att stå klara under våren 2019. Men i början av april förra året uppstod en brand i det ofärdiga nybygget, vilket gjorde att arbetet stannade av.

Brand i nybygge i Norra Djurgårdsstaden

Den byggnad som stått brännskadad i snart ett år nu är en trist syn för området.

– I snart ett år har grannar runt omkring bygget fått stå ut med att titta på ett brännskadat hus. Vi som bor runtomkring är såklart väldigt påverkade av detta då både markarbete och vägarbete runt omkring fastigheten blivit ordentligt försenat, skriver en boende i ett meddelande till Stockholmdirekt.

Ändrade planer

Nu säger Oscar Properties att de delvis har ändrat sina planer för vad det ska bli i huset.

– Planen med huset är att det ska bli lägenhetshotell. När omprojekteringen är klar kommer vi att påbörja produktionen igen, skriver de i ett mejl till StockholmDirekt.

I bolagets avtal med staden från 2015 står det att Unite-projektet ska innefatta cirka 44 bostadsrätter.

Men i augusti förra året klubbade exploateringsnämnden – efter en ansökan från Oscar Properties – igenom ett tilläggsavtal med ändrade riktlinjer för typen av bostäder samt att de utökar antalet lägenheter.

Istället för ett 40-tal bostäder ska det bli 60, något man åstadkommer genom att minska storleken på lägenheterna i två av husen.

Några lägenheter förblir bostadsrätter men majoriteten ska nu bli hyresrätter till förmån för företagsbostäder, alltså riktade till företag som erbjuder lägenheter till sina anställda.

Minst fyra månader

I maj 2019 fick Oscar Properties bygglov för ändringarna. I beslutet står det att bygglovet ges under förutsättning att lägenheterna hyrs ut i minst fyra månader åt gången – då det annars räknas som hotellverksamhet.

Detta gör att ändringen överensstämmer med detaljplanen som reglerar att det ska vara bostäder på platsen.

Ännu kan inte bolaget säga när bygget kommer dra igång igen.