Vision. Så här ser arkitekternas vision ut för S:t Paulskyrkan när staketet runt byggnaden har tagits ner. Foto: Spridd

Nya planer för kyrkan vid Mariatorget

Stadsmissionen vill att fler Södermalmsbor ska hitta till S:t Paulskyrkan vid Mariatorget. Nästa år startar omgörningen.

  • Publicerad 16:13, 4 okt 2017

För två år sen köpte Stockholms Stadsmission kyrkan vid Mariatorget av S:t Pauls församling som tampades med en krympande skara medlemmar.

Nu kan du köpa kyrka på Mariatorget

Sen dess har Stadsmissionen använt kyrkbyggnaden bland annat för interna möten, konserter och andakter öppna för allmänheten.

Ny mötesplats

Men kyrkan behöver renoveras för att för att huset ska bli den levande mötesplats som Stadsmissionen hoppas på.

– Vi vill att det här ska vara en mötesplats mellan stockholmarna och Stadsmissionen, ett hus för samhällsengagemang, aktivism och andlighet i en härlig mix, säger Marika Markovits, direktor på Stadsmissionen.

Fem arkitektfirmor har varit med i Stockholms Stadsmissione idétävling för S:t Paul och nu har en vinnare, arkitektkontoret Spridd, utsetts.

"Bevara byggnadens själ"

I deras förslag är den största förändringen utvändigt att staket runt kyrkan tas ner och att ett nytt torg skapas mot S:t Paulsgatan och Mariatorget.

Nu bygger Hollywood-kändisen om sin kyrka i Stockholm

– Vi vill att byggnaden och torget närmar sig varandra, att det blir en inbjudande miljö där man kan slå sig ner och vara. Vi möter människor som bott vid torget i många år men som aldrig varit inne i kyrkan. Vi hoppas att folk som blir nyfikna tycker att det är lätt att komma hit, säger Marika Markovits.

Men allt ska inte ändras.

– Vi ska bevara byggnadens själ men låta den få ett nytt uppdrag i en ny tid. Men i planerna står det fast att det här ska vara en plats för gudstjänst och det kommer vi att fortsätta med, säger Marika Markovits.

Nu fortsätter planeringen inför ombyggnationen i dialog med antikvariska myndigheter.
Ombyggnationen väntas starta nästa höst och vara klar om två år.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.