Nya planer för Sturekvarterets förvandling: "Fler bostäder"

Efter kritiken mot de första idéerna om hur kvarteret kring Sturegallerian ska byggas om ändras nu planerna: bevara byggnader, inte för höga hus och fler lägenheter.

  • Publicerad 17:41, 15 sep 2016

Östermalmsnytt har tidigare berättat om planerna på att modernisera kvarteret Sperlingens backe, där bland annat Sturegallerian ingår. För initiativet står den Abu Dhabi-baserade fastighetsägaren ADIA, som äger majoriteten av husen, och Vasakronan som har två hus.

Men att bygga om den klassiska stenstaden är inget man gör hur som helst. Förslaget fick kritik av Skönhetsrådet, Stadsmuseet, länsstyrelsen, boende och grannar vid förra höstens programsamråd – främst gällande rivning av kulturhistoriskt värdefulla byggnader och höga på- och tillbyggnader.

Freys hyrverk blir kvar

Susanna Stenfelt, ansvarig planarkitekt på stadsbyggnadskontoret, säger att de nu fått indikation på vad de kulturvårdande remissinstanserna och stockholmarna tycker.

– Nu går vi vidare. Vi föreslår att bevara till exempel Freys hyrverk och att inte bygga inte så högt. Och vi föreslår fler bostäder, ungefär 50 lägenheter till.

Men de tidiga idéerna har också fått positiv respons, enligt Susanna Stenfelt. Som att få ett mer funktionsblandat innehåll i kvarteret som ger en bättre balans av verksamheterna under dygnets alla timmar och flytten av tunnelbanenedgången från Birger Jarlsgatan till Marmorhallarna.

Visionerna kan genomföras

Charlotta Rosén, projektledare för Stureprojektet på uppdrag av ADIA, säger att de kommer att kunna genomföra sin vision fast att planerna till viss del har förändrats.

– Nya minus ett-planet, kopplingen till tunnelbanan och nya sätt att röra sig kvarstår. Liksom att öppna upp gatuplan och Marmorhallarna. Det handlar om att förändra kvarterets inre, säger hon.

– Nu arbetar vi in Freys hyrverk i helheten och flyttar bostäderna till Grev Turegatan i stället för som tidigare tänkt Humlegårdsgatan. Kontor konverteras till bostäder då de ska bli fler, men handelsytorna blir samma.

När stadsbyggnadsnämnden sagt sitt kommer man ta fram ett planförslag – med bland annat hushöjder, innehålle och arkitekturens utseende – som ska samrådas med stockholmarna.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.